- Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
ЖИВОТ
Занимљивости из земље и света

Зашто се жене стиде свог тела и због чега се приказују лепшим на мрежама: Одговор руских научника

© Sputnik / Nina Zotina / Уђи у базу фотографијаДевојке праве селфи
Девојке праве селфи - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2023
Пратите нас
Научници Московског државног психолошко-педагошког универзитета (MSUPE) су истраживали факторе идеализације тела и издвојили механизме који промовишу лоше друштвене идеале физичке привлачности, објавио је научни лист „Психолошки журнал“.
У модерном свету велики значај има физичка привлачност. Идеали лепоте се налазе у веома строгим оквирима и потребно је много труда како би се постигли. У последњих 30 година се примећује велико незадовољство изгледом тела, посебно међу девојкама и женама, рекли су експерти Московског државног психолошко-педагошког универзитета.
Научници су истраживали социјалне и психолошке факторе идеализације тела. То је омогућило да се издвоје кључни механизми и инструменти који промовишу лоше идеале физичке привлачности у друштву.

„Значајан удео у незадовољству телом су ставови о одређеном типу женске лепоте, истакнуто је сексуално привлачно тело. То тело постоји како би задовољило друге и његова вредност директно зависи од физичке привлачности“, рекла је професорка катедре за клиничку психологију и психотерапију Наталија Пољска.

Овај приступ је назван „објективизација“. Девојке које рано потпадају под њен утицај оне могу да пређу и у самообјективност – склоност да идентификују своје тело и личност, и да обраћају пажњу на физичку привлачност на штету унутрашњих осећаја и објективних здравствених показатеља. Самообјективизација промовише отуђење и особа почиње да се стиди свог тела.
Према мишљењу експерата, на друштвеним мрежама се самообјективизација појављује у основи понашања које је сконцентрисано на спољашњост. Садржај, посвећен телу и спољашњем изгледу, постаје узор.
Научници су истакли да је посматрање и постављање фотографија, видео снимака, текстова на друштвеним мрежама инструмент за стварање нових стандарда идеалног тела. Најчешће се као образац дају слике са „хештеговима“ - „thinspiration“ и „fitspiration“, који подстичу особу да буде мршавија и да ради на томе да има спортску грађу тела.
Истраживање је показало, да се исконско тело сматра телом које је потребно победити, а физички напор и строге дијете се на романтичарски начин приказују као део процеса и рада на себи, а природни сигнали тела се игноришу.

„Главни инструмент идеализације тела је ‘селфи’. Фотографисање и постављање селфија омогућава корисницима да истражују и контролишу свој идентитет на друштвеним мрежама, као и да добију позитивну реакцију људи око њих путем коментара. Оригиналне слике се веома често обрађују“, истакла је Пољска.

Према мишљењу аутора истраживања, стварање идеалног аутопортрета је акт „поновног стварања“ себе као физички привлачније особе, која је друштвено успешнија и задовољнија. Међутим, у реалном свету се однос према себи и свом телу погоршава када се схвати да је идеалан изглед недостижан.
Научници су навели, да то доводи до низа проблема који су повезано са незадовољством телом. Јавља се пораст анксиозности и осећај да ће особа бити одбачена због свог изгледа, страх да ће други негативно проценити њен изглед и тада се јавља и стид због физичког изгледа.
На основу анализе експерата из МГППУ предложена су два правца у психологији у циљу превенције самообјективизације и лоше праксе у идеализацији тела.
Први је повезан са развојем психолошких метода, која омогућава да се раздвоје личне манифестације самообјективизације тела и жеље за физички атрактивним изгледом како би се допадали другим људима.
Друга метода се тиче имплементације психолошко-образовних програма, који укључују већи степен познавања медија, рад са ризичним групама, као што су девојчице у тинеџерском узрасту и рад са друштвеним мрежама. Циљ је да се формира слика о разликама између човекове природе и сексуализованог, самообјективизирајућег односа према свом телу као према ствари којој вредност и функције додељује неко други.
Истраживање је организовано уз финансијску подршку Руског фонда за фундаментална истраживања.
Третман филерима за затезање лица и повећавање усана - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2021
Колико кошта императив младости и лепоте
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала