- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Доста је ћутања: Чувени дописници водећих италијанских медија дижу глас против пропаганде о Украјини

© Sputnik / Александар МилачићБројне новинарске екипе чекају састанак Вучића и Лаврова
Бројне новинарске екипе чекају састанак Вучића и Лаврова - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2023
Пратите нас
Дугогодишњи дописници великих италијанских медија одлучили су да више не ћуте и упутили су отворено писмо против пропаганде италијанских медија о сукобу у Украјини.
„Ово више није извештавање, то је пропаганда. Гледајући телевизије и читајући новине које говоре о рату у Украјини, схватили смо да нешто не функционише, да се нешто лоше дешава“, наводе у јавном апелу једанаест чувених ратних дописника главних италијанских медија (Коријере, Раи, Анса, Тг5, Република, Панорама, Соле 24 Оре...), који су алармирали јавност због медијске пропаганде.
„Заиста знамо шта је рат, извештавали смо са првих линија фронта, били смо под бомбама, неки од наших колега и пријатеља су погинули“, наводе Масимо Алберици, Ремиђо Бени, Тони Капуозо, Ренцо Кјанфанели, Кристијано Ларуфа, Алберто Негри, Ђовани Порцио, Клаудија Свампа , Ванна Вануцини и Ангела Вирдо.
„Управо из тог разлога – објашњавају – не свиђа нам се како је данас представљен сукоб у Украјини. Затрпани смо вестима, али се у медијској репрезентацији зараћене стране некритички деле на добре и лоше. Заиста, веома добре и веома лоше”, напомињу потписници. „Приписује се само доминантна мисао и свако ко не мисли тако је жигосан као Путинов пријатељ и самим тим, на неки начин, суодговоран за сукобе у Украјини. Али није тако. Морамо схватити да рат покреће интересе које се не откривају широј јавности. Пропаганда има само једну жртву: новинарство”.
„Пошто тако мислим, људи ме зову Путиновим пријатељем“, наводи Масимо Алберици који је више од двадесет година дописник „Коријера дел Африка“.
„Али мене је брига за Путина: ја сам забринут као новинар, јер овај рат уништава новинарство. Наратив о сукобу у италијанским медијима, тврди он, заснован је на „једносмерним информацијама које пружају извори који се сматрају „ауторитативним“, без обзира на чињенице. Најупечатљивији пример је наводни руски напад на позориште у Мариупољу, у коме је непроверени наратив о масакру "ударио јавно мњење у стомак" и усмерио га ка некритичкој подршци пренаоружавању. Ово више није информација, то је пропаганда. Чињенице су потопљене хором мишљења, а они који се информишу читајући неколико новина дневно не могу ништа да схвате".
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала