- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Изненадна посета: Аналена Бербок стигла у Харков и обећала нове испоруке оружја

© AP Photo / VALENTYN OGIRENKOНемачка министарка спољних послова Аналена Бербок
Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2023
Пратите нас
Министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок стигла је у ненајављену посету Харкову одакле је обећала Украјини нове испоруке наоружања, саопштило је Министарство спољних послова Немачке.
„У свим деловима Украјине – од Харкова до Херсона и Кијева људи треба да знају да могу да рачунају на нашу солидарност и подршку. То укључује зимску помоћ коју смо обезбедили – генераторе и трансформаторе, гориво и ћебад који спасавају животе на терену. Ту спадају и нове испоруке оружја које је потребно Украјини“, казала је Бербокова приликом посете Харкову, наводи се у саопштењу немачког дипломатског ресора.
Како се наводи, немачка министарка је допутовала на позив украјинског колеге Дмитрија Кулебе.
„Планирам да данас овде, у Харкову, стекнем представу о ситуацији и да, пре свега, чујем становнике“, додала је Бербокова.
Посланик Врховне раде Украјине из странке Европска солидарност Алексеј Гончаренко прокоментарисао је посету шефице немачке дипломатије Харкову, рекавши да је то „веома добар знак“.
Како преноси агенција ДПА, Беробокова је прошле ноћи стигла из Пољске у Кијев одакле је јутрос са делегацијом кренула за Харков. Тамо је посетила разводно постројење, дечју клинику, школу као и градску четврт Салтовку.
Бербокова је, као и практично читаво руководство странке „Зелени“ заузела оштар став према Русији и активно подржава испоруке оружја Украјини.
Русија је раније упутила ноту земљама НАТО-а због испоруке наоружања Украјини. Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је истицао да ће сваки терет који садржи наоружање за Украјину бити легитимна мета за руске Оружане снаге.
Амерички ПРО систем Патриот размештен у Пољској - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2023
Специјална операција у Украјини
Договор Бајдена и Шолца: Немачка ће испоручити Украјини додатну батерију система „патриот“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала