- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Оптужују Москву за сопствене грехе: Русија одбацује измишљотине Запада о присвајању афричких ресурса

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаСедиште Организације уједињених нација у Њујорку
Седиште Организације уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2023
Пратите нас
Западне земље покушавају да оптуже Русију за пљачку Африке, иако се тиме баве управо државе које износе такве тврдње, изјавила је заменица сталног представника Русије при УН Ана Евстигнејева.
На данашњој седници Савета безбедности УН заменик сталног представника САД при УН Ричард Милс оптужио је групу „Вагнер“ да се наводно „меша у унутрашње послове афричких земаља, пљачка њихове ресурсе, крши људска права, угрожава безбедност мировњака и особља УН“. Критике на рачун групе „Вагнер“ изнели су и представници Албаније и Француске.
„Одбацујемо било какве неосноване измишљотине којима покушава да се оцрни руска помоћ Малију и другим земљама афричког континента. Неке земље су данас поново изјавиле да Русија наводно пљачка афричке ресурсе или да доприноси расту терористичких претњи у том региону. Управо те земље, које износе такве тврдње, раде то широм света, као и у Африци. Из жеље да опљачкају ресурсе Либије, те земље нису оклевале да униште ту земљу и дестабилизују цео Сахел“, изјавила је Евстигнејева.
Како је истакла, оптужбе на рачун Русије само су вређање здравог разума, омаловажавање способности афричких држава да саме процене узроке својих проблема, као и њиховог права да суверено одлучују о томе с ким ће сарађивати.
О томе колико су дубоке везе Африке и Русије с обзиром на то да ниједна афричка држава није увела санкције Москви, може ли ЕУ да поквари те односе и где је Кина у целој тој геополитичкој слагалици Африке, говорио је Душан Пророковић у новој епизоди емисије „Пророк“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала