- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Руски амбасадор у БиХ: Додик да лично уручи орден Путину у Москви /видео/

© Фото : YouTube/RTRS vijesti, snimak sa ekranaИгор Калабухов
Игор Калабухов - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2023
Пратите нас
Ми смо захвални за одлуку председника Републике Српске Милорада Додика да одликује руског председника Владимира Путина Орденом Републике Српске на огрлици, изјавио је руски амбасадор у Босни и Херцеговини Игор Калабухов.
„Сматрамо да је то једна потврда стратешког карактера наших односа, наших братских односа у свим доменима, и у економији и у духовној сфери. Мислим да имамо врло добре перспективе“, рекао је Калабухов за РТРС.
Калабухов је нагласио да ће бити пронађен начин да Додик лично уручи орден Путину у Москви.
„То ће бити још један доказ наших добрих односа“, истакао је Калабухов.
Говорећи о реакцији Европске комисије, ОХР-а и америчке амбасаде на одлуку Додика да одликује Путина, Калабухов је поручио да је она савим неутемељена „зато што је то суверена одлука руководства Српске и није на некоме да коментарише ову одлуку“.
„Реакција иде у правцу демонизације Русије, демонизације Путина и то у таквој сфери која је суверено наше право шта ми радимо. Сви ови покушаји елиминације Русије из политичког и културног живота су неоствариви. Мислим да би било боље да размишљају о својој неодговорној политици, а не да коментаришу ову одлуку руководства Српске“, нагласио је Калабухов.
Калабухов је поручио да је Русија захвална руководству Републике Српске на принципијелном ставу који деле Руска Федерација и Кина, а то је да Кристијан Шмит нема легитимитет као високи представник.
„Процедура око његовог именовања није била испоштована и није било одлуке Савета безбедности УН. То је управо била тежња западних земаља да сваки нови високи представник добије сагласност СБ УН да би могао да делује. Русија као гарант Дејтонског мировног споразума захтева да се тај споразум поштује, да све оно што је прописано буде и реализовано, да се не прети никоме, укључујући и Српску“, навео је Калабухов.
Калабухов сматра да „зато западним земљама то не одговара јер су управо оне те које негативно и неправилно интерпретирају Дејтонски споразум“.
„ОХР је улогу високог представника претворио не у инструмент који има свој мандат, већ у инструмент негативизације Дејтонског споразума. Улога ОХР није да одређује курс којим ће ићи БиХ, нити њене спољнополитичке приоритете и због тога је ова критика ОХР-а на одликовање председника Руске Федерације беспредметна и неморална јер то није мандат ОХР-а“, оценио је Калабухов.
Калабухов је поручио да ће Руска Федерација развијати односе са БиХ као пријатељском државом, са свим њеним конститутивним народима и осталима, као и са оба ентитета.
„Позивам их да користе све могућности да сарађујемо, ми смо спремни за то јер је од користи и нама и вама“, рекао је Калабухов.
Застава Европске уније - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2023
РЕГИОН
Брисел нишани Републику Српску – због Путина
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала