Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Сијарто: Мађарска ће гласати против чланства Косова у европским телима

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Мађарске Петер Сијарто
Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2023
Пратите нас
Министар иностраних послова и спољне трговине Мађарске Петер Сијарто изјавио је данас у Будимпешти да ће та земља гласати против чланства Косова у европским телима.
"Наш став је да би довело у опасност постизање компромиса ако би одређене европске формације примиле Косово пре постизања споразума. И због тога ће Мађарска да гласа против чланства Косова у европоским телима", истакао је Сијарто одговарајући на питања новинара, на заједничкој конференцији за министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем.
Сијарто је нагласио да је Мађарска што се тиче КиМ, како је рекао, заиста заинтересована да се на основу једног реалног и стварног дијалога дође до решења.
"И због тога смо прихватили рукводство снагама Кфора на КиМ, јер смо сматрали да можда и на тај начин можемо да допринесемо обезбеђивању мира. Желимо да што пре дође до компромиса", поручио је Сијарто.
Министар спољних послова Ивица Дачић који се данас налази у посети Мађарској изјавио је да је Србија чврсто опредељена да се сачувају мир и стабилност на Косову и Метохији, као и да жели политички договор за сва отворена питања.
Он је на конференцији са мађарским министром спољних послова Петером Сијартом у Будимпешти, рекао да Србија сматра да питање КиМ може само компромисом да се реши и да је веома осетљива на то да се приступа у складу са политиком двоструких стандарда када се ради о територијалном интегритету.
"Или је територијални интегритет принцип или није, не може у једном случају да се буде за то, а у другом да се каже другачије. Ми када говоримо о томе мислимо да сви то знају, али можда у Европи то не знају, али можда их и не занима да је Југославија била федеративна држава састављена од шест федералних јединица и тих шест је добило право да направе своје државе", рекао је Дачић.
Он је подсетио да су некадашњу СФРЈ чиниле Србија, Црна Гора, Северна Македонија, Хрватска, БИХ и Словенија, а да Србија има две провинције односно покрајине.
"Вама Мађарима је јасно шта је Војводина, е то је исто и Косово. По уставним правима како је неко могао да прогласи независност Косова без сагласности Београда, па није могао. То је илегално. Неко може то да прихвати и не мора. У овом тренутку 106 држава у свету од 193 не признају Косово. Косово може да рачуна на 84 гласа највише у Генералној скупштини УН", рекао је Дачић.
Он је истакао да питање Косова није решено, али да двоструки стандарди нису у реду.
Питали смо наше госте у емсији "Свет са Спутњиком" како то Кфор штити Србе на Косову и докле ће насиље над њима пролазити некажњено?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала