- Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
ЖИВОТ
Занимљивости из земље и света

Шокантна студија: Усамљеност убрзава старење више од цигарета и физичке неактивности

CC0 / Pixabay / Пешчани сат
Пешчани сат - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2023
Пратите нас
Истраживачи из САД и Кине проучавали су утицај усамљености, немира и несреће на тело које стари. Њихови налази показују да ови негативни емоционални проблеми могу имати већи утицај на здравље од пушења дувана.
Шокантна студија објављена у часопису „Ејџинг“ показује да усамљеност и несрећа утичу на старење више од пушења. Усамљеност, несрећа и безнађе су додали годину и осам месеци животном веку – пет месеци више од пушења.
„Ваше тело и душа су повезани — ово је наша главна порука“, рекао је Федор Галкин, коаутор студије и водећи научник са хонгкошког универзитета.
Истраживачи су проучавали 12.000 одраслих Кинеза средњих и старијих година, од којих је трећина имала тешка основна стања као што су болести јетре и плућа, рак и историју можданог удара. Учесници су анкетирани о факторима као што су демографија, социјално окружење, психолошке околности и да ли су тренутно пушачи. Заједно са анкетама, научници су користили узорке крви и медицинске податке како би направили модел који би им рекао биолошку старост учесника.
Концепт биолошке старости процењује пад тела у смислу хронолошких година, у вези са факторима као што су генетика, начин живота, крв, статус бубрега и индекс телесне масе (такође познат као БМИ). Овај чланак се бавио новоразвијеним прорачуном биолошке старости, који се зове сат старења, који детектује убрзано старење. Ако је биолошка старост особе старија од њене стварне хронолошке старости, њено тело је теоретски горе него што би требало да буде.
Истраживачи су упоређивали резултате тестова учесника, упоређујући их по хронолошкој старости и полу да виде који фактори су убрзали старење људи.
Утврђено је да је осећај усамљености или несреће најзначајнији фактор брзог опадања, повећање једне биолошке старости за 20 месеци. Пушење праћено додавањем око годину и три месеца старости.
„Закључујемо да психолошку компоненту не треба занемарити у студијама старења због њеног значајног утицаја на биолошку старост“, написали су истраживачи.
Постојали су и други фактори који су били укључени у повећање биолошког опадања. Бити мушкарац додао је пет месеци нечијем узрасту; живот у руралном подручју — због ниске доступности медицинских услуга — додао је четири месеца; и никада се не венчавају додали су скоро четири месеца — и дуго се сматрало да је повезано са раном смрћу.

„Ментална и психолошка стања су неки од најснажнијих предиктора здравствених исхода — и квалитета живота — а ипак су изостављена из модерне здравствене заштите“, рекао је Мануел Фарија, коаутор студије и истраживач на Станфорду.

Пошто је студија посматрала само средовечне и старије одрасле особе, нејасно је да ли ће исти резултати утицати и на млађе групе.
Храна - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2023
ЖИВОТ
Храном против старења: Научници тврде да су пронашли начин исхране који продужава живот
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала