- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руска војска у зони специјалне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Борци Вагнера држе Соледар под својом контролом

Пратите нас
У току је 321. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини. Соледар ће ускоро бити ослобођен, борбе се воде у западном делу града, саопштио је лидер Доњецке Народне Републике Денис Пушилин. Руска авијација оборила је три украјинска авиона Су-25.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:16 10.01.2023
Јединице групе „Вагнер“ преузеле су контролу над целом територијом Соледара, саопштио је оснивач ове групе Евгеније Пригожин.
У центру града формиран је котао у коме се воде градске борбе. Број заробљеника биће саопштен сутра, додао је он.
„Још једном желим да истакнем да у јуришу на Соледар нису учествовале никакве јединице осим бораца групе ‘Вагнер’“, написао је Пригожин на друштвеној мрежи „Вконтакте“.
22:09 10.01.2023
Председник Украјине Владимир Зеленски саопштио је да је одузео држављанство Виктору Медведчуку и још тројици бивших посланика партије Опозициона платформа – За живот: Тарасу Козаку, Андреју Деркачу и Ренату Кузмину.
22:01 10.01.2023
Узбуна за ваздушну опасност објављена је у Харкову. Како пишу локални медији, у граду су се чуле експлозије.
21:48 10.01.2023
Канада ће предати Украјини системе „насамс“
Канада ће од Сједињених Америчких Држава купити противваздушни ракетни систем „NASAMS“ за потребе Украјине, потврдила је министар одбране те земље Анита Ананд.
„Разговарала сам са украјинским министром одбране Алексејем Резниковим јутрос и директно чула: системи противваздушне одбране су главни приоритет за Украјину. Због тога ће Канада купити од САД национални напредни ракетни систем противваздушне одбране (НАСАМС) како би га предала Украјини“, написала је министарка на свом Твитеру.
21:32 10.01.2023
21:23 10.01.2023
Руске снаге преузеле су контролу над центром Соледара у Доњецкој Народној Републици, саопштио је вршилац дужности шефа ДНР Денис Пушилин за „Први канал“.
„Према последњим информацијама, центар Соледара је под контролом јединица 'Вагнер'. Момци су се утврдили и на једној и на другој страни. Већ ефикасно напредују“, рекао је Пушилин.
Како је додао, у борбама код Соледара украјинске снаге трпе озбиљне губитке, али настављају да пружају отпор.
Према његовим речима, „после Соледара се ослобађа Артјомовск (Бахмут), као и Северск, где такође постоје веома озбиљна утврђења. Даљи напори ће бити усмерени на краматорски и славјански правац“.
19:31 10.01.2023
Шведска ће испоручити Украјини артиљеријске системе
Власти Шведске планирају да испоруче Украјини самоходне артиљеријске системе „арчер“, саопштио је министар спољних послова Шведске Тобијас Билстрем, саопштила је телевизија „Скај њуз“.
Он је истакао да је „Украјини потребно више офанзивног наоружања са Запада, те да Шведска треба дати свој допринос“.
„Није питање да ли ћемо га испоручити, него када ћемо га испоручити“, рекао је Билстрем у интервјуу за шведски лист „Експресен“.
Шведски парламент је крајем прошле године одобрио испоруку војне технике Украјини, укључујући системе ПВО, у вредности од преко 287 милиона долара. Међутим, системи „арчер“, које је Кијев тражио, нису били укључени у поменути пакет војне помоћи.
17:19 10.01.2023
Обука украјинских војника за руковање америчким ракетним системима „патриот“ почеће већ следеће недеље, саопштила је телевизија „Си-Ен-Ен“, позивајући се на америчке званичнике.
Војници ће се обучавати у војној бази Форт Сил у Оклахоми и трајаће неколико месеци, рекао је за телевизију помоћник америчког министра одбране за Русију, Украјину и Евроазију Лорa Купер.
17:16 10.01.2023
Украјински војници су током одступања из насеља Доњецке и Луганске Народне Републике пљачкали цркве, саопштило је Министарство културе, спорта и омладине ЛНР.
„Током повлачења… украјински неонацисти су намерно гађали цркве како би лишили цивиле који су остали на тим територијама могућности да иду на богослужења. Осим тога, неке цркве и зграде уз њих биле су миниране. То је учињено пре свега како би се уплашило свештенство и верници. Цркве које су биле напуштене често су пљачкане, а неонацисти су из њих износили иконе и светиње“, саопштила је прес служба Министарства.
Министарство је објаснило да је већина светиња спасена захваљујући храбрости игумана и парохијана, као и дејствима руске војске.
17:06 10.01.2023
У Запорожју ухваћени украјински диверзанти
У Запорошкој области ухапшени су украјински диверзанти, саопштио је Спутњику извор из безбедносних структура.
„Данас је наша обавештајна служба у подручју места Васиљевка открила групу диверзаната Оружаних снага Украјине. У вештим акцијама припадника безбедносних структура ухапшена су два држављанина Украјине“, рекао је наш саговорник.
16:40 10.01.2023
Министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок стигла је у ненајављену посету Харкову.
Бербокова је током посете најавила нове испоруке оружја и другу подршку Украјини.
16:24 10.01.2023
Заменик председавајућег Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2023
РУСИЈА
Медведев: Противници Русије модернизују совјетски Т-72 за Кијев, морамо деловати брже
15:11 10.01.2023
Власти Велике Британије још нису донеле коначну одлуку о томе да ли ће испоручити британске тенкове „Челенџер 2“ Украјини, преноси лист „Гардијан“, позивајући се на изјаву представника британског премијера Ришија Сунака.
„Нисмо донели никакве коначне одлуке о испоруци тенкова Украјини у овој фази. Док одлуке не буду донете, не коментаришемо спекулације у вези с тим каква би техника могла бити упућена. Наставићемо да разговарамо с украјинским колегама о томе шта је најбољи вид помоћи коју можемо да обезбедимо. И то радимо заједно са савезницима“, навео је представник премијера.
Раније је телевизијски канал „Скај њуз“ пренео, позивајући се на изворе, да Велика Британија први пут од почетка руске специјалне војне операције разматра могућност испоруке британских текстова „Челенџер 2“ Украјини.
14:46 10.01.2023
Порошенко: Састанак војних министара НАТО-а у бази Рамштајн 20. јануара
Бивши председник Украјине Петро Порошенко изјавио је да ће састанак представника министара одбране западних земаља у формату „Рамштајн“ бити одржан 20. јануара.
„Обратите пажњу: 20. јануара ће у Рамштајну бити одржан састанак антипутинске коалиције са циљем да се коначно реши питање испорука тенкова (Украјини), укључујући британске 'Челенџере', немачке 'Леопарде 2', као и неке оклопне транспортере, борбена возила пешадије 'Бредли' и француска и немачка оклопна возила“, рекао је Порошенко за телевизијски канал „Скај њуз“.
Рамштајн је војна база у Немачкој, у којој је формирана контакт група НАТО-а за подршку Украјини.
12:29 10.01.2023
Главно са брифинга Министарства одбране Русије:
- Руска авијација оборила је три украјинска авиона Су-25 у ДНР;
- Украјинска војска ликвидирала је 20 украјинских авиона у подручју Купјанска, и још толико јужно од Доњецка;
- У ДНР су уништена четири самоходна артиљеријска оруђа Краб, пољске производње;
- У Доњецком правцу ликвидирано је око 50 украјинских војника.
12:16 10.01.2023
НАТО и ЕУ су своје залихе оружја испоручили Украјини и самим тим их све потрошили, саопштио је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг.
"Савезници НАТО-а и чланице ЕУ су исцрпиле своје залихе, пружањем помоћи Украјини. Али то је била исправна одлука. Ради се о нашој безбедности, тако да морамо да се окренемо сопственим могућностима, нашим залихама и муницији како би пружили помоћ Кијеву", рекао је он.
Столтенберг је додао да НАТО и ЕУ координирају напоре за повећање производње наоружања.
12:00 10.01.2023
Европска унија је већ издвојила 50 милијарди евра помоћи Украјини, саопштио је председник Европског савета Шарл Мишел на конференцији за новинаре после потписивања декларације о сарадњи Северноатлантске алијансе и ЕУ.
„Заједно, Европска унија и земље чланице савеза дале су око 50 милијарди евра (за помоћ Кијеву)“, рекао је шеф Европског савета.
10:15 10.01.2023
"Соледар ће, вероватно, данас пасти. Денис Пушилин је апсолутно у праву – након Соледара ће вероватно пасти Бахмут", написао је угледни украјински блогер Анатолиј Шариј на телеграму.
Денис Пушилин је саопштио да ће Артјомовст (Бахмут) ускоро бити ослобођен.
10:03 10.01.2023
Пушилин: Соледар ће ускоро бити ослобођен, борбе се воде у западном делу града
"Сада је сва пажња усмерена на Артјомовск и на Соледар - вероватно највећим делом, јер се тамо догађаји одвијају на такав начин да је град веома близу ослобођења. Воде се тешке борбе, које су се већ помериле на запад. Заправо, то је једини правац којим се непријатељ још може повући, спасавајући остатке својих јединица“, рекао је лидер ДНР Денис Пушилин.
Истовремено, Оружане снаге Украјине настављају да пружају отпор, без обзира на губитке, додао је Пушилин.
08:59 10.01.2023
Украјинске снаге изгубиле су више од 170 људи за један дан, саопштила је Народна милиција ДНР на свом Телеграм каналу.
„Заједничким дејствима војног особља Доњецке Народне Републике и Оружаних снага Руске Федерације уништено је следеће непријатељско наоружање и војна опрема: два тенка (Т-64БВ), три самоходна артиљеријска оруђа (2С3 Акација), четири 155 -мм хаубице (М777) и 19 јединица оклопне и аутомобилске технике“, додали су у Министарству.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала