- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Зашто Бајден избегава новинаре: Председник САД игнорише питања о пронађеним тајним документима

© AP Photo / Andrew Harnik / President Joe Biden speaks during a meeting with Mexican President Andres Manuel Lopez Obrador at the National Palace in Mexico CityЏозеф Бајден и Ентони Блинкен у Мексико Ситију
Џозеф Бајден  и Ентони Блинкен у Мексико Ситију - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2023
Пратите нас
Какви су документи пронађени у бившој канцеларији америчког председника Џозефа Бајдена, из времена када је био потпредседник државе, и даље су непознаница, а он по свему судећи о томе не жели да се изјашњава.
Бајден је годинама одбијао да одговара на питања новинара о тим поверљивим документима, а данас је током званичне посете Мексико Ситију са државним секретаром Ентонијем Блинкеном игнорисао новинаре који су покушали да ступе у контакт са њим, преноси „Спутњик интернешенел“.
Амерички медији пренели су јуче да је Министарство правосуђа започело истрагу потенцијално поверљивих докумената који су пронађени у Бајденовој бившој канцеларији у невладиној организацији у Вашингтону. Бајденов адвокатски тим открио је око 10 досијеа у закључаном ормару у „Пен Бајден центру“ у Вашингтону у новембру, рекао је адвокат америчког предсеника, а они су предани Државном архиву.
У истрагу је укључен Еф-Би-Ај, а амерички државни тужилац је замољен да прегледа документа.
Бајден је био потпредседник САД за време мандата Барака Обаме од 2009. до 2017, а после тога је имао канцеларију у организацији која је удаљена нешто више од километар од Беле куће. Он је истраживачки центар, са седиштем на Универзитету у Пенсилванији, званично основао 2018. године, иако је у саопштењу писало: „Председник је периодично користио овај простор од средине 2017. до почетка кампање 2020. године.“
Критичари подсећају како је Бајден својевремено брзо осудио свог претходника Доналда Трампа након што је Еф-Би-Ај упао у његову вилу на Флориди 8. августа 2022. — по наређењу државног тужиоца — тражећи службена документа које је понео са собом након што је напустио функцију председника. Трамп инсистира на томе да је са докумената скинуо ознаку поверљивости у складу са својим председничким овлашћењима.
С тим у вези новоизабрани председник Представничког дома Кевин Макарти рекао је новинарима да је откриће „веома забрињавајуће“.
„Он је имао та тајна документа, а шта је говорио о другом председнику у вези са поверљивим документима?“ упитао је Макарти.
Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2023
СВЕТ
Потенцијално поверљиви документи нађени у Бајденовој приватној канцеларији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала