- Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
ЖИВОТ
Занимљивости из земље и света

Зелена салата зачињена аутомобилским гумама: Поразни резултати научне студије

CC0 / Pixabay / Гуме
Гуме - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2023
Пратите нас
Микропластика коју аутомобилске гуме испуштају у околину може да се накупи у салати и осталом поврћу, показала је лабораторијска студија чији аутори скрећу пажњу на једну од претњи коју за околину представља загађеност која настаје од друмског саобраћаја.
То је више него оправдан разлог да се одговорни из аутомобилске индустрије подстакну на еколошки прихватљивији приступ у изради аутомобилских гума, каже Тило Хофман из Центра за микробиологију и науку о системима у природној средини Универзитета у Бечу. Истраживачи су открили да у лабораторијским условима корен салате апсорбује адитиве који се налазе у гумама.

Отровне хемикалије

И премда резултати лабораторијске студије нису били одмах примењиви на услове на терену, указали су на потенцијално велики проблем који се јавља због трошења гума и њиховог утицаја на животну околину, објавили су аустријски научници у часопису „Environmental Science & Technology“.
„Половина микропластике у свету ствара се због абразије аутомобилских гума“, упозорио је Хофман. Проблем је у тому што микропластика, која се емитује у природну средину при трењу аутомобилских гума о тло може да садржи отровне хемикалије.
Адитиви, које у гуме додају њихови произвођачи да би им побољшали одређена својства, попут боље издржљивости, у одређеном тренутку се сливају у постројења за прочишћавање отпадних вода. То се, на пример догађа кад пада киша.

Абразија гума

А те отпадне воде се потом често користе у пољима као ђубриво, објаснио је Хофман. Оваква употреба ђубрива је уобичајена пракса у неким деловима Европе, Блиског истока и Северне Америке. Швајцарска је већ забранила ђубрење канализацијским муљем, казао је Хофман, преноси „Индекс“.
Он додаје да микропластика за абразију гума са путева може да доспе до пољопривредних земљишта захваљујући и ветру. У склопу студије истраживачи су испитали шест ствари. Хофман тврди да се један од адитива - назван 6PPD - сматра разлогом угинућа готово свих лососа у одређеним деловима река на северозападној обали Сједињених Држава.
Верује се да се у овом случају микропластика из аутомобилских гума слива у оближње отпадне воде када пада киша. Још увек није утврђено у коликој су мери супстанце испитане у студији токсичне за људе и остале живе организме, због чега аустријски научници намеравају да ураде додатне анализе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала