- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Анкета у Русији потврдила: Путин је најпопуларнији политичар у 2022. години

© Пресс-служба Президента РФ / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2023
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин проглашен је најпопуларнијим руским политичарем у 2022. години, према изјавама 55 одсто испитаника у Русији. На другом месту је премијер Русије Михаил Мишустин, а на трећем министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров, показују резултати истраживања Руског центра за испитивање јавног мњења (ВЦИОМ).
„Највећи руски политичар прошле године, према анкети међу Русима, проглашен је Владимир Путин са 55 одсто гласова. Председник Русије се налази на врху те листе од 2006. године од када се врши истраживање. Током децембарских анкета, у просеку га је номиновао сваки други Рус (53 одсто). Максимум је достигнут 2014-2015. године и износио је 71-74 одсто“, наводи се у резултатима истраживања.
Премијер Русије Михаил Мишустин је далеко иза руског лидера, сваки пети Рус (21 одсто) га сматра политичарем 2022. године. Притом, Мишустин је у топ три политичара узастопно већ три године.
На трећем месту је министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров, за њега је гласало 13 одсто испитаника. Сваки десети учесник анкете (10 одсто) је прогласило политичарем 2022. године министра одбране Русије Сергеја Шојгу, док је њих пет одсто гласало за покојног оснивача и председника Либерално-демократске партије Русије Владимира Жириновског. Поред тога, 25 одсто грађана није одговорило, а њих седам одсто је навело да нема таквих политичара.
Прошле године скоро 40 одсто Руса је прогласило Путина за најбољег политичара у 2021. години, иза њега је био министар спољних послова Русије Сергеј Лавров и премијер Русије Михаил Мишустин. Поред тога, тада су били кандидовани и Владимир Жириновски, кандидат на изборима из Комунистиче партије РФ Павле Грудинин, председник „Јединствене Русије“ Дмитриј Медведев и други.
Истраживање Руског центра за испитивање јавног мњења (ВЦИОМ) је одржано 24 и 27. Децемнра 2022. године и у њему је учествовало 1600 испитаника старијих од 18 година. У питању је телефонски интервју случајним узорком, бирани су бројеви мобилних телефона на територији Руске Федерације. Грешка узорка са вероватноћом од 95 одсто не прелази 2,5 одсто.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2022
РУСИЈА
Анкета: Огромна већина Руса верује Путину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала