- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Ђерлек: Нови сој корона вируса вероватно у Србији, очекујемо потврду

© Tanjug / RADE PRELICМирсад Ђерлек
Мирсад Ђерлек - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2023
Пратите нас
Државни секретар Министарства здравља др Мирсад Ђерлек каже да још нема потврде, али мисли да се појавио нови сој корона вируса и у Србији с обзиром на повећан број заражених и да се очекује његова детекција.
"Моје је лично мишљење да се он појавио, али да очекујемо детекцију или регистрацију. Мислим да је питање дана, с обзиром да је већ до Румуније дошао и да имамо прве случајеве у Румунији. Све ове ситуације, празници, миграције наших људи из Европе, који су дошли да прославе новогодишње, божићне празнике су утицале на погоршање епидемијске ситуације", истакао је Ђерлек.
Указује да је у децембру било око 500 заражених у дану, а да је сада тај број већи од хиљаду дневно. Међутим, наглашава да не треба дизати панику.
"Ово јесте један од најзаразнијих сојева, тако научници кажу, који су много искуснији и имају више знања од мене у том смислу. Још немамо потврду, али вероватно постоји, с обзиром на број новозаражених", оцењује државни секретар.
Додаје и да га храбри блажа клиничка слика новог соја, али и забрињава то што и даље, како је рекао, нисмо најодговорнији према старијим пацијентима с више коморбидитета.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала