- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Украјински амбасадор користи уличарски речник, требало би му забранити улазак у БиХ

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICПредседник Републике Српске Милорад Додик
Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2023
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је председник Русије заслужио да му се сваке године уручи орден, и да у томе нема дневне политике. Он је нагласио да не жели да Република Српска буде део антируског лудила које је завладало светом.
"Орден који му је додељен има везе само и искључиво са његовим односом према Републици Српској. Стотину пута сам рекао да се ми нећемо сврставати у сукобу који траје између Руса и Украјинаца, па ни орден који му је додељен нема никакве везе с тим", појаснио је Додик.
Додик је подсетио да је Путинова политика према Републици Српској континуитет, те да он тај континуитет поштује.
"Сви који данас од руског председника праве страшило, направили су много више споразума и послова са њим него ја или Република Српска. Ко зна и данас, у ери антуруске хистерије ко са њим тајно преговара. Зато је лицемерно оптуживати мене или Републику Српску за отворену захвалност за указано поштовање и пријатељство које смо добили од председника Путина. У мојој природи није лицемерје", навео је Додик.
Да се, навео је, Федерација одлучила на исти начин понети према на пример председнику Турске, који је, сви знамо, и јавно и тајно подржавао Бошњаке, ја не бих ништа рекао.
"Чудније би ми било да су они на ту подршку заборавили", каже председник Републике Српске.
Коментаришући рекацију амбасадора Украјине у вези са додељивањем ордена председнику Русије, Додик је рекао да је то "уличарски речник и да би њему по свим правилима дипломатске службе требало бити забрањено да улази у БиХ".
"Али, сви знамо каква је констелација односа у БиХ и да такву одлуку Република Српска сама не може донети. Није добро дошао у Републику Српску, и то је оно што можемо", рекао је, између осталог, Додик.

Камо лепо среће да смо једне друге плашили ватрометом

Додик је изјавио да је Дан Републике Српске прослављен достојанствено на радост свих њених становника, али и да је на површину избацио све оне са којима се Српска свакодневно бори по различитим питањима, те одговорио на оптужбе и увреде политичког Сарајева и представника међународне заједнице да, како каже, не би покварио програм прославе.
Добро је, истиче, запамтио и лепе и ружне речи које су упућиване и пре самог празника и током манифестације, а види да се духови не смирују ни након што је ватрометом у ноћи, 9. јануара, окончан званични део обележавања Дана Републике.
"Чујем да је да је, бар по писању сарајевских портала, подсетио Сарајлије на рат. Да није комично било би трагично. Камо лепе среће да смо четири године једни друге плашили ватрометима", рекао је Додик у интервјуу за Срну.
Када је реч о понашању западног дела међународне заједнице, Додик је рекао да је то било очекивано - претње, позивање на уставност, осуде.
Додик је нагласио да су се они, који су стотине пута прегазили Устав БиХ, овде се понашали као домаћи политички актери и још некога позивају на Устав.
"Комедија и то у више чинова", оценио је Додик.
Што се тиче оптужби и увреда које долазе из Сарајева, председник Српске је истакао да из политичког Сарајева долази иста мантра.
"Како су само заборавили да су и Бошњаци и Хрвати годинама долазили на Дан Републике Српске и није им сметало што је то 9. јануар. Није им сметало ни што имамо свој Дан. Шта се десило у међувремену? Ко им је рекао: 'Е, од данас то треба да вам смета?' Зашто су се након више од 20 година обежавања Дана Републике Српске сетили да је то дан који вређа несрбе? Зашто су онда све године долазили на нашу прославу? Јасно је шта је на сцени, јасно је и нама, али и обичним грађанима у Федерацији БиХ", нагласио је Додик.
Он је рекао да је, колико је видео, највише буре дигло одликовање додељено председнику Руске Федерације Владимиру Путину.
"Због тог одликовања дигла се таква прашина која није ништа друго него наставак антируске хистерије која је на сцени у западном делу међународне заједнице. Ја не желим да будем део те хистерије, не желим да Република Српска ни БиХ буду део тог антируског лудила које је завладало делом света. БиХ нема ниједан разлог да упре прстом у Руску Федерацију. Она је најдоследнији и најпоштенији гарант Дејтонског мировног споразума. Руска Федерација никада није оспорила територијални интегритет БиХ, никада није спровела ниједну политичку нити економску акцију против БиХ, ни Републике Српске. Зашто би онда ико у БиХ био јањичар туђих војски", упитао је Додик.
Упитао је и чији рат Република Српска треба да води, чак и када слави своје рођендане.
"Ја нећу да будем део те приче, а не спорим другима у свету да се сврставају како год желе", поручио је Додик.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала