Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ко је Дерек Шоле који сутра долази у Београд

© AFP 2023 / NHAC NGUYENВиши саветник у Стејт департменту Дерек Шоле
Виши саветник у Стејт департменту Дерек Шоле - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2023
Пратите нас
Виши саветник Стејт департмента Дерек Шоле, који ће сутра доћи у званичну посету Београду има богату политичку каријеру, током које је, између осталог, био и главни писац говора амбасадора у УН Ричарда Холбрука и специјални саветник заменика државног секретара Строуба Талбота за време администрације председника Била Клинтона.
Он ће данас боравити у Приштини где ће се састати са представницима привремених институција Аљбином Куртијем и Вјосом Османи, али и представницима опозиционих странака и цивилног друштва.
У посету Београду долази у четвртак где ће се, према најави, састати са државним врхом Србије.
Шоле, за кога председник Србије Александар Вучић често истиче да је један од најважнијих званичника Стејт департмента и изнад кога је, како каже, можда још једино саветник за националну безбедност Џејк Саливен, током своје каријере помагао је и бившим државним секретарима Џејмсу А. Бејкеру ИИИ и Ворену Кристоферу.
Шоле је рођен у Ииноису, а одрастао у Линколну, у држави Небраска.
Каријеру је почео у Вашингтону 1993. године, код бившег државног секретара Џејмса А. Бејкера ИИИ, коме је помагао да пише мемоаре.
Он је 1996. године писао за Стејт департмент свеобухватну историју Дејтонског мировног споразума, а 1999. године придружио се администрацији тадашњег председника Била Клинтона, где је радио као главни писац говора амбасадора УН Ричарда Холбрука и као специјални саветник заменика државног секретара Строуба Талбота.
Од 2002. до 2004. Шоле је био саветник за спољну политику САД, а од 2009. до 2011. био је главни заменик директора особља за планирање политике државне секретарке Хилари Клинтон.
У званичној биографији, објављеној на сајту Стејт департмента, наводи се да је од новембра 2008. до јануара 2009. био је члан председничког прелазног тима Обама-Бајден.
Од 2011. до 2012. радио је у канцеларији Беле куц́е као специјални помоц́ник председника и виши директор за стратешко планирање у Савету за националну безбедност Сједињених Америчких Држава.
Шоле је био сарадник у Центру за нову америчку безбедност (ЦНАС), Институту Брукингс, Центру за стратешке и међународне студије (ЦСИС) и Америчкој академији у Берлину. Био је гостујуц́и научник и ванредни професор на Универзитету Џорџ Вашингтон и ванредни професор на Универзитету Џорџтаун.
Осим што је помагао Бејкеру у његовим мемоарима од 1996. до 1999. године, Шоле је помагао бившем америчком државном секретару Ворену Кристоферу у истраживању и писању књига.
Такође, 2001. асистирао је Стробеу Талботу приликом писања књиге "Руска рука".
Шоле је у новембру 2020. именован за члана волонтера тима за преглед председничке агенције за транзицију Џоа Бајдена, а убрзо након тога постављен је за саветника Стејт департмента САД.
Добитник је бројних признања и награда, укључујуц́и медаљу Министарства одбране за истакнуту јавну службу, медаљу секретара одбране за изузетну јавну службу, Супериор Хонор Авард Стејт департмента, Почасно признање министра одбране Летоније и Медаља за заслуге министра одбране Литваније.
Он је аутор, коаутор и коуредник шест књига о америчкој спољној политици. Његови коментари и критике о спољној и унутрашњој политици САД појавили су се у многим другим књигама и публикацијама.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала