Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Монтгомери: Запад схвата да је проблем у Куртију

© Фото : Youtube/Hrvatska radiotelevizija/PrintscreenВилијам Монтгомери, бивши амбасадор САД у Србији
Вилијам Монтгомери, бивши амбасадор САД у Србији - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2023
Пратите нас
Бивши амбасадор САД у Србији Вилијам Монтгомери изјавио је данас да Запад све више уочава да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти препрека за продуктиван дијалог Београда и Приштине и изразио очекивање да ће посета америчких званичника која је у току, као и оне које следе, допринети да се сви ефикасно изборе са тим проблемом.
„Занимљивост ове посете и будућих није везана толико за Србију, колико за Куртија јер на Западу све више схватају да је Курти прави проблем који спречава продуктиван дијалог. Зато се надам да ће ова посета и друге које следе допринети да се ефикасно изборе са тим проблемом“, рекао је Монтгомери за Танјуг на питање како види посету званичника САД Београду и Приштини и кораке који ће уследити у наредним недељама и месецима.
Монтгомери је нагласио да се напредак „ако и док то не ураде“ више не може очекивати, али је и упозорио да би Запад свестан чињенице да никаве награде попут чланства не могу бити делотворне могао да посегне за неком врстом санкција према Србији.
„Што се Србије тиче, не могу да замислим никакве награде које би подстакле Србију да промени ставове о Косову. Зато се питам и плашим да ће ЕУ и САД наговестити употребу неке врсте санкција за подстицање сарадње Србије. Ово би било контрапродуктивно, посебно зато што проблем лежи у Куртију“, рекао је Монтгомери.
Бивши амерички амбасадор додаје да у САД и ЕУ расте осећај забринутости због могућности насиља на Косову и Метохији и у Босни и Херцеговини, што, како је нагласио, објашњава број мисија, посета, састанака, конференција.

Запад треба да игра оштро

Монтгомери је нагласио да решавање оба проблема - косовоског и оног у БиХ „захтева маштовитост и спремност Запада да игра оштро“.
Према његовим речима, кључ за њихово решавање је заправо у рукама ЕУ и САД.
„Ово укључује и признање да Дејтонски мировни споразум више није ефикасан у суочавању са постојећим изазовима у БиХ. Уствари, он је постао препрека трајном решењу. Дакле, све док Запад не препозна ту чињеницу, проблем ће се наставити“, оценио је Монгомери.
Он понавља да ЕУ такође мора да призна да њено „магично решење“ које подразумева чланство у ЕУ више није ефикасно.
Додао је да је истина да многи, ако не и већина у ЕУ, уопште не желе даље проширење, а камоли на Балкан који има сталне проблеме.
„Дугорочни циљ ЕУ и САД на Косову је независност у садашњим границама, да га Србија призна, као и прекид непријатељстава. Такође, желе да Србија прихвати политику ЕУ према Русији (иако неке њене чланице то не чине)“, рекао је он и нагласио да је непосредна брига Запада „да се оконча реална могућност насиља“' између Приштине и Београда.
Монтгомери каже да очекује да ће све поруке из Вашингтона бити засноване на тим тачкама.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала