- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Декларација ЕУ и НАТО доказ да се Брисел потчињава Вашингтону

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаМинистарство иностраних послова Русије у Москви
Министарство иностраних послова Русије у Москви - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2023
Пратите нас
Декларација о сарадњи Европске уније и НАТО-а говори о томе да се ЕУ потпуно потчинила Северноатлантској алијанси и задацима које јој она испоставља, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.
„Заједничка декларација о сарадњи Европске уније и НАТО-а, коју су 10. јануара у Бриселу потписали председник Европског савета Шарл Мишел, шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, потврђује потпуно потчињавање Европске уније задацима Северноатлантског блока, који је инструмент насилног осигуравања интереса САД“, рекла је Захарова.
Она је истакла да се под паролама учвршћивања трансатлантске везе и јачања стратешког партнерства ЕУ и НАТО промовишу задаци који су утврђени у новој стратешкој концепцији Алијансе, усвојеној на самиту у Мадриду у јуну 2022. године.
Према оцени Захарове, САД желе да увуку Европску унију у „глобално партнерство“ које је најавио Вашинтон и да од Брисела направе свог вазала.
„Мотиви Американаца су релативно јасни – да се Европска унија увуче у, како пише у декларацији коју је објавио Вашингтон, „глобално партнерство“. Тада ће Европљанима бити припремљена незавидна судбина америчког вазала, који губи позиције у светској политици и економији и који постепено пада под све већу зависност од Вашингтона“, навела је Захарова.
Она је истакла да је декларација потврдила одредбу о томе да је одбрамбена политика Европске уније маргинална у односу на Алијансу, што практично поништава потребе ЕУ да буде аутономна у тој сфери.
Захарова је нагласила да је лицемерно то што се документ позива на норме међународног права и принципе Повеље Уједињених нација, ако се имају у виду дејства Алијансе против Југославије, Ирака и Либије.
Заставе ЕУ и НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2023
СВЕТ
Нова декларација ЕУ и НАТО: Јачање сарадње због сукоба у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала