- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Након губитка Соледара НАТО позива да се повећа војна помоћ Кијеву

© AP Photo / Virginia MayoГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2023
Пратите нас
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да је важно да се повећа војна помоћ Украјини након дешавања око Артјомовска и Соледара.

„Последњих дана смо сведоци сукоба код Бахмута и Соледара, у источном делу Украјине. То још једном показује, да је важно, да се појача наша војна помоћ Украјини“, рекао је он пред почетак заједничке седнице Европске комисије, на којој ће се разматрати помоћ Украјини, као и безбедност земаља Алијансе.

Генерални секретар НАТО-а поздравио је одлуке САД, Француске и Немачке да почну испоруке Украјини лаких тенкова и пешадијских борбених возила у блиској будућности.
"Наша подршка ће значајно променити ситуацију на терену“, рекао је он уочи састанка са Европском комисијом.
Раније је оснивач групе „Вагнер" Евгеније Пригожин, саопштио да су јединице ове групе преузеле контролу над целом територијом Соледара. У центру града формиран је котао у коме се воде градске борбе. Број заробљеника биће ускоро саопштен, додао је он.
Град Артјомовск, украјински назив - Бахмут, налази се на делу Доњецке Народне Републике, који контролише Кијев северно од града Горловка, важно је транспортно чвориште за снабдевање украјинске војске у Донбасу. Кроз овај град пролази мрежа путева и железница.
Соледар има стратешки значај за Кијев, налази се у центру одбрамбене линије Арјомовск - Северск. Ослобађање Соледара ће омогућити пресецање директног пута снабдевања између Арјомовска и Северска.
Борбена дејства у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2023
Специјална операција у Украјини
Наступио је преломни моменат у ослобођењу ДНР: Ускоро ће бити уништена линија фронта у републици
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала