- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

„Само сам желео да се вратим кући“ – Ђоковић о драми коју је преживео у Аустралији

© AP Photo / Darko BandicНовак Ђоковић авион Дубаи
Новак Ђоковић авион Дубаи - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2023
Пратите нас
Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић поновио је да се прошле године придржавао правила приликом уласка у Аустралију.
Ђоковић је 16. јануара прошле године депортован из Аустралије након што је одбијена његова жалба на укидање визе. Одлуку о укидању визе донео је тадашњи аустралијски министар за имиграције Алекс Хок. Аустралијски министар је тада изјавио да би присуство невакцинисаног играча могло да подстакне противљење вакцинацији против корона вируса, али и због забринутости за јавно здравље.
„Многи људи још имају погрешну представу о томе шта се догодило. Било је још двоје или троје људи који су дошли у Аустралију пре мене са потпуно истим изузетком који сам и ја имао. Само сам се придржавао правила. Моје изузеће је верификовано од стране независног тела и панела лекара. Ушао сам са свим важећим папирима. Потом је све измакло контроли и добио сам етикету ово или оно“, додао је српски тенисер.
Ђоковић је истакао да је његов случај добио велику пажњу у медијима.
„И та сага је била толико велика у медијима да нисам могао да се борим против тога. Нисам желео да улазим у то. Уз количину притиска и лудила које се дешавало, само сам желео да изађем и да се вратим кући“, навео је пети играч на АТП листи.
Он је истакао да разуме огорчење неких Аустралијанаца, који су прошле године били против доласка Ђоковића у ову земљу, пошто српски тенисер није вакцинисан против корона вируса.
„Морам да кажем да их разумем, јер је то био фрустрирајући период за многе људе широм света, посебно овде у Аустралији, која је две године имала строге мере. Неки људи су се сигурно питали: Како је овом момку дозвољено да уђе у земљу без вакцине када многи нису били у могућности? Разумео сам њихову фрустрацију, али су медији све то представили на погрешан начин“, истакао је Ђоковић.
Влада Аустралије саопштила је у новембру прошле године да је Ђоковић добио визу и да ће моћи да наступа на Аустралијан опену. Српски тенисер је пре неколико дана освојио АТП турнир у Аделејду.
„Био сам помало радознао да видим како ће ме примити у Аделејду. Пријем је био фантастичан. Имао сам невероватан турнир и огромну подршку на сваком мечу. Не знам како ће бити у Мелбурну, али верујем да ће ме навијачи добро примити“, навео је он.
Ђоковић је подсетио да је прошле године после депортације из Аустралије провео неко време у Србији.
„Морам да кажем да сам прошао кроз изазовна времена, не само са аустралијским медијима, већ и са медијима широм света. Имао сам велики притисак, провео сам неколико недеља код куће и сачекао да се ситуација смири. На свакој конференцији за медије новинари су ми где год сам играо постављали питања о дешавањима у Аустралији. Морао сам само да будем стрпљив и чекам“, закључио је Ђоковић у разговору са Тодом Вудбриџом.
► Погледајте нову епизоду емисије Миљанов корнер.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала