- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Вучић: Ауто-пут Нови Београд - Сурчин биће отворен 31. марта

Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић обишао је данас радове на изградњи деонице ауто-пута Нови Београд - Сурчин и најавио да ће та саобраћајница бити отворена 31. марта.
Вучић је обишао радове на петљи Сурчин 1 и истакао да су радови скоро завршени и похвалио кинеске извођаче радова.
Вучић је истакао да ће када ауто-пут Сурчин - Нови Београд буде завршен грађани добити најкраћу везу са ауто-путем Милош Велики и да ће од Београда до Чачка моћи да се стигне за само сат времена.
"Скоро све је завршено (Сурчин - Нови Београд). Ово су добро урадили у односу на деоницу Милоша Великог до Пожеге, где се муче, али ово је одлично урађено", рекао је Вучић амбасадорки Кине Чен Бо.
Обиласку присуствују и министар грађевинарства Горан Весић, градоначелник Београда Александар Шапић, директор Коридора Србије Александар Антић и други.
Поручио је кинеским извођачима да убрзају радове на делу од Паковраће до Пожеге, како би ауто-пут до Пожеге био готов до краја године, а они су му рекли да им је циљ да та деоница буде завршена до краја 2023.
"Каже министар да убрзате, јер ако наставите овом динамиком, нећете успети да испуните тај циљ", рекао је Вучић и додао да су ту већ пробијени раније предвиђени рокови.
Кинески извођачи су обећали да ће 19. јануара имати састанак са ресорним министром и да ће поднети детаљан извештај, као и да би већ следећег месеца требало да имају на деоници до Пожеге додатних 300 радника.
Вучић је истакао да су за Србију веома важни кинески инвеститори.
Председник је у разговору са грађанима рекао да ће се, на њихов захтев, градити и излаз за Јаково са петљом, што ће коштати још око два милиона евра.
Грађани су рекли да ће онда моћи да стигну до Новог Београда за само пет уместо 25 минута.
Вучић је поновио да ће 31. марта бити отворен ауто-пут Сурчин - Нови Београд и истакао да ће се тиме доста скратити вожња од Новог Београда и других делова града до Чачка, јер ће трајати само око сат времена.
Пројекат градње градског ауто-пута од осам километара је завршена више од 90 одсто и остало је да се асфалтира још 400 метара деонице, а главни извођач радова је кинеска компанија "Чајна комјуникејшнс констракшн компани".
Од укупно осам километара колико је дугачка ова саобраћајница, на око седам километара уређена је бициклистичка стаза као и тротоар за пешаке.
Како је раније најављено, ауто-пут од Новог Београда до Сурчина, који ће бити најбржа веза овог дела Београда, посебно Земуна и Новог Београда са ауто-путем "Милош Велики, биће завршен и пуштен у саобраћај у марту.
Градња је почела крајем марта 2021. године, а том саобраћајницом ће излаз на ауто-пут "Милош Велики" бити скраћен за око 10 километара.
Комерцијални уговор за деоницу Нови Београд - Сурчин, чија је дужина 7,9 километара, потписан је са компанијом "Чајна комјуникејшнс констракшн компани", а његова вредност је 70,5 милиона евра.
Та деоница ауто-пута "Милош Велики" је грађевински веома захтевна, јер пролази кроз насељено подручје.
Када ова деоница буде завршена, возачи ће моћи да се укључе из Војвођанске улице и Јурија Гагарина на Новом Београду.
Саобраћајница Нови Београд - Сурчин има велики значај за становнике централног дела Београда, јер ће им омогућити да директно приступе ауто-путу "Милош Велики" уместо да као сада до њега долазе преко ауто-пута Београд - Загреб.
Градска магистрална саобраћајница Нови Београд - Сурчин пројектована је за брзину кретања возила од 80 километара на час.
Има по три траке, разделни појас од пет метара, пешачке стазе ширине по два метра и банкине. На траси су изграђена и три моста, један мост-канал и један надвожњак.
На самом почетку трасе градске магистралне саобраћајнице предвиђена су укључења из две улице на Новом Београду, а даље пут води кроз равницу ка првој петљи, односно чвору "Сурчин 1", типа "полудетелине".
Крај ове деонице је код следеће "велике петље" у Сурчину, после које почиње ауто-пут "Милош Велики".

До лета обилазница око Београда,за три године пут Иришки венац

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће до лета, пре великих гужви, бити отворена обилазница око Београда што ће, како је рекао, омогућити да се заштити град и ваздух у граду, а да се истовремено привуче више саобраћаја уз растерећење центра.
Вучић је истакао да је обилазница око Београда саобраћајница од кључног значаја наводећи да ће се после радити преко Лештана, Винче до Панчева, казао да ће тек тада моћи да се измести камионски саобраћај из града.
"Тако Београд постаје метропола, наравно уз метро, који такође није тако далеко, то је само за пет година", казао је Вучић.
Према речима председника, за три године ће бити отворен пут Иришки венац који спаја Нови Сад са комуникацијом Београд - Шид - Загреб, али и са путем Рума - Шабац и даље магистралом, брзом саобраћајницом према Лозници.
"Из Новог Сада ћете после тога имати директну везу и са аутопутем према Загребу и са аутопутем према Нишу, али и према Шапцу и Лозници. Тиме смо скратили много пут, тиме смо очистили од издувних гасова Фрушку гору поготову уз помоћ тунела дужине 3,5 километара", казао је председник.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала