Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Куртијеви снови - прижељкује да Шпанија променити став по питању Косова

© AP Photo / Visar KryeziuЛидер покрета Самоопредељење Аљбин Курти
Лидер покрета Самоопредељење Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2023
Пратите нас
Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти рекао је да очекује да ће Шпанија и шпански премијер Педро Санчез променити став по питању признавања јер случај тзв. Косова и Каталоније нису исти.
Курти је то изјавио у интервјуу за шпански лист ел Паис, а одговарајући на констатацију новинара да Санчез тврди да се једностраним проглашењем независности Косова крши међународно право.
Курти је навео и да су у СФРЈ Косово и Метохија били најсиромашнији и најексплоатисанији део земље, док су Каталонија и Баскија најбогатије у Шпанији.
Како је оценио, однос СФРЈ према КиМ био колонијалног типа, попут односа Француске према Алжиру.
Курти је оценио да не постоји ништа што Мадрид и Барселона не могу да реше дијалогом, јер је Шпанија демократска земља, а да Приштина и Београд имају проблем јер је "Србија држава аутократа".
На питање о нападу на двојицу српских дечака у селу Готовуши код Штрпца, када је на њих док су носили бадњак из возила у покрету пуцао локални Албанац, Курти је рекао да је одмах осудио напад и да је добро што је одговорна особа сада у рукама правде.
На констатацију новинара да су представници Срба напустили приштинске институције и тзв. косовску полицију и да је безбедоносна ситуација на северу КиМ сада угрожена, Курти је казао да је Приштина послала полицију на север КиМ, али да не може да тражи од полицајаца који су поднели оставке и бацили своје униформе и значке да се сада врате, јер његови поступци нису били исправни.
Курти је навео да на Косову и Метохији има 130.000 Срба и да је трећина на северу КиМ, те да је велика већина интегрисана у систем и признаје приштинске институције осим мале екстремистичка мањине са севера КиМ.
Упитан колико је спреман да попусти у преговорима са Београдом Курти је рекао да би договор требало да буде постигнут што је пре могуће.
„Мислим да нам је потребан договор што је пре могуће, јер недостатак договора повећава тензије. И то тера Русију да покуша да прошири рат у Украјини на друге области. Мислим да би било веома важно да ЕУ постигне договор. Рат у Украјини је први у Европи за век и по у који Балкан није умешан", рекао је Курти и додао да је рат у Украјини „наравно” утицао на Косово.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала