- Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
ЖИВОТ
Занимљивости из земље и света

Надмашена сва очекивања! Више од милион људи у Србији подржало увођење Амбер алерт

CC0 / пиксабеј / Злостављање
Злостављање - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2023
Пратите нас
Директор Центра за злостављану и несталу децу Игор Јурић изјавио је данас да се више од милион људи одазвало његовом позиву да се укључе у заједничку акцију за увођење система Амбер алерт у Србији.
У изјави за Танјуг, Јурић је рекао да су надмашена сва очекивања и да се заиста јако велики број људи прикључио акцији тако што је јуче на друштвеним мрежама поделио било какав садржај са хаштагом "Хоћемо Амбер алерт".
"Ми смо само јуче имали преко 10,5 милиона прегледа само видеа којим смо позивали на акцију. Оно што је мерљиво, је да имамо 626.000 људи који су на објавили на својим профилима да желе да тај систем заживи у нашој земљи. С обзиром да је и било људи који су само скринштотовали и поделили на друштевеним мрежама, ми смо сигури да је јуче више од милион људи ту објаву поделило на друштвеним мрежама", објаснио је Јурић.
Он додаје да то показује да су људи заинтересовани за увођење тог система у Србији, али да та бројка законски никога не обавезује да сада тај закон мора да иде на Скупштину, што им, како каже, није био ни циљ.
"Ми смо само желели да покажемо да су људи за тај систем, да ми озбиљно радимо на томе и да је дошло време да се крене у акцију и да тај систем буде ту, да би предупредио неке трагичне случајеве који су се дешавали у прошлости", поручио је Јурић.
Додаје да је у МУП-у имао веома конструктивне разговоре, прво са министром Братиславом Гашићем, а потом и са службеницима МУП-а, и да је добио охрабрујућа обећања.
"Када сам се захвалио министру Гашићу на подршци, одговорио ми је да је време је да престанемо са захваљивањем и кренемо са послом, што је врло позитиван сигнал", истакао је Јурић.
Он најављује наставак кампање за увођење Амбер алерта у Србији и снимање наставка првог спота у коме је објашњавано како Амбер алерт функционише.
Како наводи, у новом споту желе да покажу колико је систем озбиљан и важан.
Истиче да је на иницијативу МУП-а, у току формирања тима за увођење Амбер алерта и да се нада да ће кренути са радом, а у плану је и велика акција на отвореном, поводом Међународног дана нестале деце.
"Настављамо кампању без обзира докле ће се стићи са формирањем тима и радне групе на самом систему. Доказано поверење грађана које смо добили морамо да оправдамо - док се не успостави систем ми нећемо стати. Ми од овог система не одустајемо од 2015. године, а сада смо јако близу циља", поручио је Јурић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала