Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Шоле: Нисам дошао да бих постављао ултиматуме; Србија би требало да уведе санкције Русији

© Sputnik / Лола ЂорђевићСпецијални саветник у Стејт департменту Дерек Шоле
Специјални саветник у Стејт департменту Дерек Шоле - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2023
Пратите нас
Специјални саветник Стејт департмента Дерек Шоле изјавио је, после разговора са званичницима Србије у Београду, да није дошао у регион да би постављао ултиматуме већ да подржи дијалог у сарадњи са ЕУ.
„Нисам дошао овде да делим ултиматуме, дошао сам да изразим пуну подршку дијалогу под окриљем ЕУ и да истражимо приступе и начине под којим можемо да наставимо даље овим путем. То ћемо урадити у блиској сарадњи са колегама из ЕУ“, рекао је Шоле.
Истакао је да верује у компромис Београда и Приштине и да је тај компромис могућ чак и у овој години, а да пут до компромиса води посредством дијалога Београда и Приштине.
„Оснивање ЗСО је кључно питање које мора да се реши, о томе смо разговарали и јуче у Приштини и наш став је да то треба да се спроведе у дело и да треба да буде имплементирано и у складу са уставом Косова“, рекао је Шоле и додао:

„Ми верујемо да је оснивање ЗСО у складу са уставом Косова, а не да је контрадикторно“.

Шоле на конференцији за новинаре није открио на који начин ће убедити Приштину да спроведе споразуме.
„Не бих улазио у детаље како треба да се спроведе у дело, али ми верујемо да треба да се спроведе“, рекао је Шоле, одговарајући на питање да ли би ЗСО требало да буде формирана у складу са Бриселским споразумом.
Он је истакао да се нада да ће се дијалог унапредити и односи нормализовати.
Навео је да је са председником Србије, премијерком и министром спољних послова разговарао о бројним питањима као и да је током разговора истакнуто да је Србија важан партнер и да је циљ да се односи две земље још више унапреде.
Како је рекао, током састанака са државним врхом Србије мање је причао али је пажљиво слушао како они виде перспективу Србије и читавог региона.
„Највише смо причали о енергетици и подржавамо Србију у тој области. Посвећени смо заједно са ЕУ да помогнемо на европском путу. Причали смо и о КиМ, тежимо да се смири ситуација. Знамо да су тешке одлуке, потребно је да охрабримо“, рекао је Шоле.

Шоле: Србија би требало да се придружи санкцијама Русији

Шоле сматра да би Србија требало да се придружи санкцијама Русији због сукоба у Украјини. Он је навео да поштује ставове лидера у Београду по том питању, али је мишљења да Србија то треба да уради из практичних разлога с обзиром да стреми ЕУ и да не може да напредује на европском путу све док се буде држала даље од санкција.
Шоле се дотакао и групе „Вагнер“, наводећи да су САД веома забринуте због ње.
„Знамо да та група регрутује војнике како у Србији тако и другде у свету и због тога смо забринути. Због тога радимо са владом у Београду као и широм света да неутралишемо њихове активности“, рекао је Шоле, пренео је Танјуг.
Александар Вучић и Дерек Шоле - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2023
СРБИЈА
„Америка се залаже за две ствари“: Шоле разговарао са Вучићем
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала