- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

У Софији одржан протест против затварања термоелекетрана на угаљ

CC0 / Pixabay / Зграда бугарског парламента
Зграда бугарског парламента - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2023
Пратите нас
Око три хиљаде грађана и одређени број посланика учествовало је на протесту у близини зграде бугарског парламента са захтевом да се заштити енергетска безбедност земље, преносе бугарски медији.
Акцију је организиовала Конфедерација независних синдиката Бугарске. Њени представници траже да земља преиспита своју обавезу према Европској комисији да се до 2026. године смањи ниво штетних гасова за 40 одсто, која се односи на термоелектране на угаљ.
У новембру је водећа бугарска политичка партија ГЕРБ оптужила своје главне опоненте „Наставићемо промене“ да изневеравају интересе Бугарске, јер су у складу с „Планом обнављања и стабилности“ пристали да затворе 40 одсто термоелектрана на угаљ до 2026. Године.
Експерти у сфери енергетике страхују да ће то довести до недостатка електричне енергије, смањења броја радних места и да ће угрозити енергетску безбедност земље.
Учесници протеста страхују да ће затварање термоелектрана довести до рестрикција електричне енергије.
„Не желимо да живимо у мраку“, „Бугарска сада не може да затвара своје термоелектране на угаљ! Удаљите тих 40 одсто из Националног плана за обнову и стабилност“, написано је на плакатима учесника протеста.
Раније ујутру парламентарна комисија је Влади Бугарске наложила да с Европском комисијом започне преговоре и да промени услове Плана за обнову и стабилност, да не би угрозила рад термоелектрана.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала