- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Украјина запленила имовину Русије и Белорусије у вредности од 1,1 милијарди долара

© Sputnik / СтрингерТрг независности у Кијеву
Трг независности у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2023
Пратите нас
Украјина је прошле године запленила имовину Русије и Белорусије у вредности од 41 милијарду гривна (1,12 милијарди долара), саопштио је Биро за економску безбедност Украјине.

„У свим кривичним поступцима заплењена је имовина чија се вредност процењује на 46,7 милијарди гривна (скоро 1,28 милијарди долара). Огромни део – 41 милијарду (1,1 милијарда долара) чине имовина и објекти права својине Русије и Белорусије. Те активе и имовина већ су донели 2,2 милијарде гривна (60,2 милиона долара) прихода држави“, наводи се у саопштењу Бироа.

Међу одузетом имовином су стамбене и пословне некретнине, банковни рачуни, имовина, аутомобили, минерална ђубрива, апотеке, бензинске пумпе, вагони, робне марке, финансијске институције, фондови, земљиште, минерали.
У марту 2022. године председник Украјине Владимир Зеленски потписао је закон „О главним принципима принудног одузимања објеката својине Русије и њених становника у Украјини“. Почетком августа 2022. године Зеленски је саопштио да је у Украјини заплењена руска имовина укупне вредности од око 765 милиона долара, те да се „тај посао се наставља“. Премијер Украјине Денис Шмигаљ тада је изјавио да је Влада предложила Зеленском да конфискује 903 објекта руске имовине. Како је саопштено, приход ће бити преусмерен на одбрану и обнову земље.
Председник Владе Русије Дмитриј Медведев - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2022
Специјална операција у Украјини
Медведев: У Русији има довољно стране имовине да се компензује украдено
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала