- Sputnik Србија, 1920
МУЛТИМЕДИЈА
Када слика говори више од хиљаду речи! Кроз Спутњикове фото-галерије, инфографике и други мултимедијални садржај сагледајте свет из другачије перспективе.

Алармантни подаци сателита: Капија Хималаја убрзано тоне

© AFP 2023 / AFPГрадић Јошимат у Индији
Градић Јошимат у Индији - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2023
Пратите нас
Индијски град Јошимат, познат као капија Хималаја, потонуо је за 5,4 центиметара између краја децембра и почетка јануара, известила је Индијска свемирска агенција.
Популарна туристичка дестинација, на надморској висини од преко 1800 метара, склона је слегању, делимично због развоја инфраструктуре.
Извештај Индијске организације за истраживање свемира објављен је са детаљним променама откривеним сателитским посматрањем Јошимата, открива да се брзо слегање догодило негде између 27. децембра 2022. и 8. јануара 2023. године.
Главни регионални министар Пушкар Синг Дами наредио је масовну евакуацију након што је откривено да 603 зграде у граду имају пукотине.
Подаци показују да су забележене промене надморске висине варирале између 1 и 5,4 цм. Посматрања свемирске агенције током прошле године открила су споро слегање до 9 цм у периоду од девет месеци, наводи се у извештају, преноси РТ.
Јошимат се налази у северној индијској држави Утараканд на падини и популарно је одредиште за ходочаснике и туристе који посећују многе храмове.
Међутим, насеље се налази на врху инхерентно крхке хималајске геологије и окружења. Хиљаде људи су деценијама страдале у природним катастрофама као што су земљотреси, клизишта, бујичне поплаве и лавине. Само поплаве у Утараканду у фебруару 2021. однеле су преко 80 живота.
Слегање утиче на Јошимат већ неко време, а утицај је појачан исцрпљивањем подземних вода за наводњавање и брзим развојем инфраструктуре, укључујући изградњу хидроелектрана, наводе научници.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала