Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Америка јасно рекла како види Косово и ЗСО - то Србији не одговара

© Sputnik / Дејан СимићПлакати у Северној Митровици
Плакати у Северној Митровици - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2023
Пратите нас
Посета стратега америчке политике на највишем нивоу Београду и Приштини јасно говори да Америка жели да се дијалог убрза али Заједница српских општина ће бити и даље предмет расправе, јер Америка и Београд не гледају на њену улогу исто, коментарише Зоран Миливојевић америчку офанзиву по питању КиМ.
Председник Александар Вучић угостио је на радном ручку специјалног саветника у Стејт департменту, Дерека Шолеа који је нагласио да се САД залажу да се у фокус стави агенда према којој Београд и Приштина треба да се усмере на разговоре о тзв. француско-немачком предлогу за решавање кризе на Косову и Метохији, као и на брзо формирање Заједнице српских општина (ЗСО).

Различит поглед на ЗСО

Зоран Миливојевић, дипломата у пензији, наглашава да је и сама посета, и ниво посете америчке делегације показао повећан интерес Америке да се ствари у региону решавају на линији америчких интереса али и очита разлика бар према ономе што се могло чути у Приштини у погледу формирања ЗСО.
„Разлика је у стратешком приступу, јер Србија је спремна за дијалог и хоће да разговара али искључиво на бази компромиса и без притисака везано за признање Косова. Такође, ми хоћемо ЗСО по формули из Бриселског споразума за коју је гарантовала Европска унија, дакле, то је међународни обавезујући споразум и Београд верује да о томе више нема разговора. Америка, с друге стране, по изјави Шолеа, подразумева ЗСО која би била у складу са Уставом Косова, где она треба да буде формирана али без извршних овлашћења како је зацртано у Бриселском споразуму. То Београду не одговара и верујем да ће то бити тема даљих разговора,“ напомиње Миливојевић.

Српски став (не) битан

С друге стране, додаје он, Шоле је потврдио њихов став да се америчка страна залаже да се дијалог између Београда и Приштине обнови, али и по такозваној европској платформи за наставак разговора.
„Дакле, по европском плану који је преименовани план Шолц-Макрон. То значи да америчка страна остаје усаглашена са Европом и подржава је у том плану,“ закључује Миливојевић.
Тај план, додаје наш саговорник, иначе има у виду и одређене америчке стратешке интересе који сви воде ка неком облику признања Косова од стране Србије.
„Оно што је доста важно то је оно што је Шоле и и Приштини, и у Београду ставио до знања - да се дијалог не може обновити уколико се игнорише српски став, односно, да се мора поштовати Бриселски споразум и да он мора до краја да буде испуњен формирањем ЗСО. То је у америчком приступу дато снажније до знања, посебно посетом Шолеа пошто је америчка страна његовом посетом подигла на виши ниво свој ангажман по овом питању,“ напомиње дипломата.

Журба због Украјине

Та порука је, каже Миливојевић, свакако и у Приштини, и у Београду схваћена са тежином коју носи америчко политичко интересовања на највишем нивоу и озбиљност намере да се дијалог обнови.
Према његовом мишљењу, јасно је да је Америка решена да питање Косова заврши пре него што се на столу нађе питање Украјине и због тога и убрзава овај процес.

Одговорни приступ Србије

Председник Александар Вучић је истакао да Србија, као и увек до сада, озбиљно и одговорно приступа свакој новој ескалацији до које долази услед једностраних потеза привремених институција у Приштини, као и да остаје посвећена политици мира, стабилности, дијалога и конструктивног става према свим отвореним питањима.
Председник је додао да очекује да САД препознају напоре наше земље у овом смислу, као и да искористе свој несумњиви утицај и подстакну Приштину да испуни преузете обавезе у складу са прихваћеним и потписаним споразумима, али и на наставак дијалога у духу искрене и отворене размене предлога за решавање конкретних изазова.
Вучић је са Шолеом разговарао и о енергетској безбедности, регионалном економском повезивању и улози Србије у очувању мира и стабилности у региону, као и о наставку дијалога под окриљем ЕУ у циљу нормализације односа са Приштином, као и о иницијативама за регионално повезивање и јачање сарадње између земаља Западног Балкана и о неискоришћеним потенцијалима у развоју билатералне и економске сарадње Србије и САД.
Саговорници су констатовали да је интензивирање укупних билатералних односа заједнички стратешки интерес обе земље, те да треба додатно унапредити напоре обе стране ка још бржем и свестранијем јачању сарадње у бројним областима.
Александар Вучић и Дерек Шоле - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2023
СРБИЈА
„Америка се залаже за две ствари“: Шоле разговарао са Вучићем
Дерек Шоле - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2023
СРБИЈА
Шоле поручио: Ситуација је забрињавајућа, на северу КиМ безбедносни вакуум – хитно формирати ЗСО
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала