- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бајден и Кишида: Нуклеарни напад Русије био би непријатељски чин против целог човечанства

© AP Photo / Mandel NganАмерички председник Џо Бајден и јапански премијер Фумио Кишида у Белој кући
Амерички председник Џо Бајден и јапански премијер Фумио Кишида у Белој кући - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2023
Пратите нас
Премијер Јапана Фумио Кишида и председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден сложили су се да ће, уколико Русија на било који начин употреби нуклеарно оружје, то бити непријатељски акт против целог човечанства, који се ничим не може оправдати, саопштено је након састанка двојице лидера.
„Уједињно ћемо наставити да уводимо санкције Русији, непоколебљиво пружајући подршку Украјини. Недвосмислено изјављујемо да ће, уколико Русија на било који начин употреби нуклеарно оружје у Украјини, то бити непријатељски и неоправдани чин против целог човечанства“, наведено је у заједничком саопштењу које је објавила Бела кућа.
Лидери двеју земаља су се, такође, договорили да подржавају Украјину чија је енергетска инфраструктура изложена руским нападима.
Бајден и Кишида су се договорили да наставе сарадњу у области развоја и употребе контраофанзивног наоружања.
Као кључне међународне изазове они су издвојили „дејства Кине која су неспојива с принципима заснованим на правилима међународног поретка“, „провокације Северне Кореје“, као и руску специјалну војну операцију у Украјини.
„Одлучно се противимо свим једностраним покушајима да се на силу промени статус кво или да се употребе методе принуде било где у свету“, наведено је у саопштењу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала