- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Чеси бирају председника: Три фаворита за пролазак у други круг

© AP Photo / Petr David JosekКандидати на председничким изборима у Чешкој
Кандидати на председничким изборима у Чешкој - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2023
Пратите нас
Чеси данас и сутра бирају новог председника, а три кандидата се издвајају као фаворити за пролазак у други круг, показују анкете.
Фаворити за пролазак у други круг председничких избора су пензионисани генерал Петр Павел, који је службовао на високим положајима у НАТО-у, бивши премијер Андреј Бабиш и професорка економије Дануше Нерудова, наводи Ројтерс.

Три фаворита на председничким изборима

Чеси председника бирају међу осам кандидата, а ниједан од њих, према истраживањима, не може да освоји 50 одсто гласова, колико је потребно за победу у првом кругу гласања које се завршава у суботу.
СТЕМ је у недељу 8. јануара објавио резултате анкете рађене првих дана Нове године, а према њима, Андреј Бабиш би у првом изборном кругу освојио 27,9 одсто гласова, генерал Петр Павел 26,7, док би на трећем месту била Дануше Нерудова са 24,4 одсто гласова.
Истраживање СТЕМА, али и друге анкете, показују да би у другом кругу, који ће се одржати од 27. до 28. јануара, Бабиш освојио 10 до 20 одсто гласова мање од противкандидата.

Ко су кандидати

Генерал Петр Павел био је, иначе шеф војног комитета НАТО, а претходно и начелник Генералштаба чешке армије.
Бабиш (68) са својом странком АНО, која је тренутно у опозицији, настоји да на председничкој функцији замени свог савезника Милоша Земана коме у марту истиче други мандат. Чешки суд ослободио је у понедељак бившег премијера оптужби за превару повезану са субвенцијама ЕУ, побољшавајући изгледе на успех овог милијардера.
Бабиш је у посебно добрим односима са мађарским премијером Виктором Орбаном, који му је честитао ослобађање од оптужби и саветовао да „настави борбу“. Бабиш је у уторак посетио француског председника Емануела Макрона како би показао своје шире везе у Европи.
Павел је, са друге стране, током кампање дистанцирао од Орбана, а такође је довео у питање чланство Чешке у Вишеградској групи , која поред Мађарске укључује Пољску и Словачку.
Дануше Нерудова (44) је трећа по анкетама и била би прва жена на тој функцији. Она, као и Павел залаже се за прелазак на евро, по занимању је економиста, професор универзитета, а била је и ректор Мендел универзитета у Брну.
Уколико не буде победника у првом кругу, други круг избора биће одржан 27. и 28. јануара.
Премијер Чешке Андреј Бабиш - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2023
СВЕТ
Бивши чешки премијер ослобођен оптужби за превару
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала