- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Анкара: Испуњавање обавеза Шведске за чланство у НАТО-у може потрајати месецима

© AFP 2023 / BENOIT DOPPAGNE / BELGAТурска и НАТО
Турска и НАТО - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2023
Пратите нас
Испуњавање обавеза Стокхолма према Анкари, у вези са чланством у НАТО-у, могло би да потраје месецима, изјавио је портпарол председника Турске Ибрахим Калин.
„Време врши притисак да се одобри тежња Шведске и Финске да ступе у НАТО до избора који су планирани у мају у Турској. А турска сагласност с захтевима тих земаља зависи од тога колико ће Стокхолм брзо испунити обавезе у вези с борбом против тероризма, које је преузео на себе у оквиру споразума с Анкаром. То би могло да потраје неколико месеци“, рекао је Калин за телевизијски канал „Хабер“.
Према његовим речима, Стокхолм је потпуно привржен испуњавању споразума који је потписао прошле године у Мадриду, али је судском систему потребно „још шест месеци за примену нових одредби о тероризму“.
„Шведска влада мора да пошаље јасан сигнал терористичким организацијама, како Шведска више не би била њихово уточиште, како они не би могли да скупљају новац, да врбују чланове или да се баве неким другим делатностима“, рекао је Калин.
Раније је у Стокхолму одржан митинг присталица Радничке партије Курдистана, на којој се могао чути низ увредљивих изјава упућених председнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану.
Амбасадор Шведске у Анкари је тим поводом био позван на разговор у Министарство иностраних послова Турске, где му је пренет протест због митинга.
Финска и Шведска су предале генералном секретару НАТО-а пријаве за ступање у Алијансу 18. маја прошле године. У овом тренутку њихове пријаве нису ратификовале само две чланице НАТО-а – Турска и Мађарска.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала