- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Какве шансе на изборима у Чешкој имају снаге које не признају Косово

© AP Photo / Petr David JosekПредседнички избори у Чешкој
Председнички избори у Чешкој - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2023
Пратите нас
Грађани Чешке, другог дана избора, изјашњавају се о будућем председнику. Други круг је известан, према истраживањима, највећу подршку бирача има бивши премијер Андреј Бабиш, а за петама му је пензионисани генерал Петр Павел, бивши шеф војног комитета НАТО. Предизборна трка није била демократска, каже нам посланик опозиције Јарослав Фолдина.
"Било је веома тешко да будете видљиви у овој кампањи, либералне демократе које су тренутно на власти нас потпуно игноришу", додаје за Спутњик Фолдина.
Поред тога што је посланик Странке директне демократије у чешком парламенту, наш саговорник је и председник међупарламентарне сарадње са Србијом.

Ко има највише шанси?

Он верује да је извесно да у други круг уђу бивши војни генерал Петр Павел и некадашњи премијер Чешке Андреј Бабиш, а у предизборним анкетама високо се котира и професор економије Дануша Нерудова, која би, ако победи, била прва жена на челу земље.
Фолдинина опозициона странка на председничким изборима кандидовала је Јарослава Башту. Као и наш саговорник, овај политичар је 25 година био члан Социјалдемократске партије, обављао је и министарску функцију, био амбасадор Чешке у Москви и у Кијеву. Фолдина истиче да се његови политички ставови нису мењали, али да је управо због тога напустио социјалдеморкате.
„Башта и ја смо буквално побегли из Социјалдемократске странке када је окренула леђа својим идејама, окренула је леђа својим бирачима. Почели су да причају о ЛГБТ правима, о мултикултури, нисмо хтели да се бавимо том либералном политиком, на коју грађани и радници немају одговор. То су само њихове игре, зато смо отишли у СПД - Странку директне демократије. Радимо као када смо били социјалдемократе, за своју државу, за своје грађане, за раднике. Ми нисмо окренули леђа својим бирачима“, каже Фолдина.
© Фото : Спутњику уступио Бохумил ЕицхлерЈарослав Фолдина на скупу подршке Србима на Косову и Метохији.
Јарослав Фолдина на скупу подршке Србима на Косову и Метохији. - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2023
Јарослав Фолдина на скупу подршке Србима на Косову и Метохији.
Он додаје да је потврда да су председнички кандидат Башта и он били у праву чињеница да Социјалдемократија на последњим изборима није прешла цензус, више није у Парламенту.
Упитан има ли Башта икакве шансе на изборима против два моћна кандидата, генерала Петра Павела, који је био шеф војног комитета НАТО-а, и некадашњег премијера Андреја Бабиша, наш саговорник каже да је било тешко изборити се са медијским мраком у Чешкој Републици.
„Нисмо имали подршку у штампи, на телевизији, ми смо на крају изборног блока, али смо се трудили, комуницирали са грађанима директно. Башта је имао четири одсто као прогнозу за председника, грађани су ипак доста пратили његове дискусије, чули су његово мишљење, подршка се повећала прво на 12, па и на 15 одсто. Врло је тешко да се пробијете због игнорисања, они нас потпуно игноришу, али ипак се повећала група која подржава смер наше партије“.

Власт не ради за грађане

Некадашњи премијер Бабиш недавно је напрасно ублажио своју антимиграциону и реторику против Европске уније. Он је ветар у леђа добио свега неколико дана пре избора - после вишемесечног суђења за корупцију и превару повезану са субвенцијама ЕУ, у понедељак је ослобођен оптужби.
Многи овог политичара пореде са мађарским премијером Виктором Орбаном, који му је, после скидања оптужби, први честитао.
„Бабиш има своје позитивне стране, али не могу да га упоредим са Орбаном, он је нешто између Орбана и наших противника овде у Чешкој. Он има подршку грађана, то је неспорно, није као либералдемократски кандидати, али не говори јасно, директно, као Башта. Када би Бабиш рекао педесет одсто онога што говори Башта, био би победник у првом кругу. Свакако верујем да је један од кандидата који могу да добију, да победе на овим председничким изборима“, каже Фолдина.
© Фото : Спутњику уступио Жарко ЈовановићПротест антиглобалиста у Прагу 28. септембра
Протест антиглобалиста у Прагу 28. септембра - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2023
Протест антиглобалиста у Прагу 28. септембра
Он додаје да је занимљива чињеница да украјинско питање није једна од главних тема у дебатама које су се водиле пред изборе, кандидати су се окренули другим темама које, као да нису везане за сукобу Украјини.
„Поскупео је живот грађана, поскупела је струја, гас, поскупело је све у продавницама, храна , то је главно питање наших избора. Поред тога, дискутује се о рату, али, главна ствар је да наша власт не подржава бираче, своје грађане, већ игра своју игру у Европи, не на музику коју очекују чешки грађани. Они очекују да је на првом месту наша држава, а кандидати имају свој поглед на инострану политику, играју на оно што грађане не занима. Њих занима поскупљнеје струје, гаса, то је главна ствар, и да је на првом месту Чешка Република“, подвлачи.

Председник се пита

Председник Чешке требало би да има углавном церемонијалну улогу, али да не мора да буде тако, показао је одлазећи председник Милош Земан, који је био први човек земље у два мандата. Био је много активнији од својих претходника, између осталог, заговарао је сарадњу са Кином и Русијом, без обзира на притиске на земљу из ЕУ и Америке.
Фолдина подсећа да је парламентарни систем његове земље такав да је председник глосатор политике, али да његова тумачења имају снагу, између осталог, председник утиче на одабир председника Уставног суда.
„Председник може и да одобрава министре, а може и да не потпише, да пита премијера, због чега сте ставили овог човека, да ли је компетентан, да ли је добар избор. У томе је господин Земан играо своју велику политику у последњих десет година. Зато либерал-демократе, које су сада на власти, очекују да их убудуће подржава њихов председник. Они никада нису били у политици, не знају како се води држава, они само причају идеолошке приче“, каже Фолдина.
© AP Photo / Petr David JosekБивши чешки премијер Андреј Бабиш има највише шансе да уђе у други круг
Чешки премијер Андреј Бабиш - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2023
Бивши чешки премијер Андреј Бабиш има највише шансе да уђе у други круг

Косово је Србија

Његова партија током предизборне кампање бавила се и питањем Косова и Метохије, јер сматра да такозвано Косово није држава. Фолдина каже да је то јасно и када се погледају саме бројке о признавању у Европској унији, а посебно у Уједињеним нацијама.
Странка директне демократије на скуповима је подсетила на бомбардовање СР Југославије, које је такође пример кршења међународног права.
"Наша партија неће никад признати Косово као државу. Ми хоћемо да се не крши међународно право, да се не крше договори. Погледајте колико договора су урадили у време последње Југославије са Албанцима, са преговоарачима из ЕУ и НАТО, колико је било преговора, ко их је покршио. И сад је било договора, Минских договора, ко их је прекршио? Морамо да поставимо ово питање. Не желимо рат у Европи, било где у свету, желимо да се све реши по праву, али то право мора да се подржава“, истиче Фолдина.
На крају разговора за Спутњик он открива да ће одлазећи председник Чешке Милош Земан посетити Београд крајем јануара.
Председник Чешке Милош Земан извинио се 18. маја 2021. у Прагу пред председником Србије Александром Вучићем за бомбардовање 1999. године, за које је, као тадашњи премијер Чешке, у име владе дао сагласност. Он је спрски народ замолио за опроштај.
Скуп подршке Србији и Србима на КиМ организован у Прагу - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2022
СРБИЈА
„Косово је српско“ одјекивало у Прагу: Скуп подршке Србији и Србима /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала