- Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
ЖИВОТ
Занимљивости из земље и света

Научници открили која раса паса је најинтелигентнија

CC0 / Pixabay/Katrin B. / Бордер коли и белгијски малино
Бордер коли и белгијски малино - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2023
Пратите нас
Научници су у новој студији проучили хиљаду паса, међу којима је било 13 врста, постављајући пред њих десет тестова способности. У истраживању је белгијски малино, који се често користи као полицијски пас, освојио 35 од 39 могућих бодова и тиме заузео прво место листе најинтелигентнијих паса.
Псима који су учествовали у испитивању постављено је седам когнитивних и три бихевиорална задатка. Тестови су укључивали способност читања људских гестова и проверу могу ли животиње заобићи прозирну ограду у облику латиничног слова В како би дошле до хране коју су могле да видети. Научници су истраживали и колико је пас независан и колико брзо тражи помоћ од човека када је пред њим нерешив задатак као што је храна упакована у затворену кутију.

Белгијски малино - најинтелигентнији пас

Прво место на тим тестовима заузео је белгијски малино, који се често користи као полицијски пас или као чувар, са 35 од 39 бодова. Други је био бордер коли са 26 бодова док је немачка раса ховаварт заузела треће место са 25 бодова, наводи се у истраживању објављеном у научном часопису Сајентифик рипортс.
„Белгијски малино истакао се у многим когнитивним задацима и има врло добре резултате на већини тестова“, изјавила је Катрина Тира са Универзитета у Хелсинкију.
Сара Јунтила са Универзитета у Хелсинкију, један од аутора студије, каже да већина пасмина има своје снаге и слабости.
„На пример, лабрадор ретривер био је врло добар у читању људских гестова, али није тако добар у просторном решавању проблема“, каже Јунтила.
Један од задатака који је постављен пред псе током овог тестирања био је да заобиђу провидну ограду у облику латиничног слова В да би дошли до хране која се видела кроз ограду. Циљ тог задатка био је да се измери способност решавања проблема. Тим научника мерио је и способност паса да читају људске гестове натеравши их да реагују на пет људских покрета: стално показивање, кратко показивање, показивање ногом, показивање на нешто док су окренути у другом смеру и праћење погледа.

Улога пасмине утиче на интелигенцију паса

У истраживању су учествовале расе белгијски малино, аустралијски келпи, лабрадор ретривер, шкотски овчар, златни ретривер, ховаварт, шпански пас за воду, шетландски овчар, енглески кокер шпанијел, аустралијски овчар, мешанац, немачки овчар, фински лапонски пас и бордер коли.
Научници подвлаче да све врсте имају неке своје слабости, па тако и победник, белгијски малино. Он је био међу најлошије пласираним, заједно са немачким овчаром, у тесту цилиндра, у ком је задатак био да се дође до хране смештене у прозирни цилиндрични предмет, тако што морају да га заобиђу и храну узму са бочне стране. Научници сматрају да се овим тестом испитују инхибиције паса, а управо се основни задатак малиноа, који су радни пси, доводи са тим у везу, јер радни пси морају да имају нижу контролу инхибиције како би брже реаговали.
Научници су на основу тога закључили да улога за коју су пси одгајани може да утиче на њихове когнитивне способности, па су тако ретривери, на пример, имали добар одговор у препознавању људских гестова, јер им је основни задатак да буду овчари и да у сарадњи са пастиром чувају стада.
Пас и власник - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Генетичари открили шта је зближило људе и псе
Скелет пса ископан у Енглеској - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Најстарији пријатељ човека: Како је изгледао пас пре 7.600 година /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала