- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Пољански: Генерална скупштина УН нема надлежност за оснивање трибунала против Русије

© AP Photo / John MinchilloПрви заменик сталног представника Русије у УН Дмитриј Пољански
Први заменик сталног представника Русије у УН Дмитриј Пољански - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2023
Пратите нас
Генерална скупштина Уједињених нација нема овлашћења за стварање специјалног трибунала против Русије, такве иницијативе су правно ништавне, изјавио је први заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански.
„Било какве иницијативе тог типа у Генералној скупштини биле би с правне тачке гледишта апсолутно ништавне, јер Генерална скупштина нема одговарајућа овлашћења за то“, рекао је Пољански за телевизијски канал РТ.
Према његовим речима, на Западу је та идеја популарна и користе је зарад популистичких и политичких циљева. Пољански је навео да у тој идеји практично нема садржаја, осим што може да наведе озбиљне људе да се смеју и слежу раменима.
Раније је прва заменица Министарства иностраних послова Украјине Емина Џапарова рекла да ће Украјина ове године поднети Генералној скупштини УН на разматрање нацрт резолуције о оснивању специјалног трибунала против Русије. У фебруару ће Кијев поднети Генералној скупштини УН нацрт резолуције за подршку „мировном плану“ украјинског председника Владимира Зеленског.

За "самит мира" неопходна одлука Генералне скупштине УН

Пољански је, такође, коментарисао „самит мира“ у Уједињеним нацијама који је најавила Украјина, истакавши да је за одржавање таквог скупа неопходна одлука Генералне скупштине УН.
„Не разумемо детаље, нико их не разуме. Због тога, да би се одржао самит у УН, неопходна је одлука Генералне скупштине УН, постоје одређена буџетска питања која треба решити“, рекао је Пољански.
Успенски сабор Кијевско-печерске лавре - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2023
Специјална операција у Украјини
Русија тражи седницу СБ УН због тежње Кијева да уништи Украјинску православну цркву
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала