- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Чак је и велики сер падао на „бљештавило“ – ко ће следећи бацити паре у бунар?

© AFP 2023 / JON SUPERКолумбијски фудбалер Хамес Родригес
Колумбијски фудбалер Хамес Родригес - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2023
Пратите нас
На херојски начин се Енцо Фернандес појавио као најважнији шраф у екипи Аргентине, зацементиравши своје место у срцу средине терена чиме је омогућио Лионелу Месију више слободе у нападу. Бриљантне партије су га ставиле у центар пажње гласина о трансферима и сместиле у ред потенцијалних промашаја, какви су чести после Мундијала.
Фернандес то, засад, неће бити, одлучио је да остане у Бенфики и да одбије све понуде за прелазак у веће и јаче лиге, иако су клубови стали у ред за разговор са њим, упркос чињеници да звезде Мундијала, готово по правилу, постану промашаји у својим новим клубовима – за велики новац.

Мотивација која може да превари

Мундијал, као и свако турнирско такмичење, своди се на реакције у тренутку и најбољи могући моменат за поједину екипу или играча, да заблиста и остави траг, где прости квалитет има утицаја, али не мора да значи да заиста постоји.
Светла велике позорнице могу да заслепе потенцијалне послодавце, а још више на то утичу бљештаве партије појединаца за које се не може тврдити да су производ само фудбалског умећа.
„Понекад играчи успевају да се додатно мотивишу и припреме за Мундијал или Европско првенство, а после тога постоји опасност од опадања нивоа квалитета у игри“, рекао је славни сер Алекс Фергусон.
Имао је како то и да научи јер је после Европског првенства 1996. године потрошио озбиљан новац из касе Манчестер јунајтеда како би екипи додао Жордија Кројфа и Карела Поборског који су на континенталном такмичењу блистали у дресовима својих репрезентација.
Кројф је на Олд Трафорду провео четири године, одиграо је 34 утакмице и постигао осам голова, док је Поборски за двоструко краћи период наступио на 32 меча уз пет погодака.

Шта су проблеми?

Не може се са сигурношћу утврдити где настаје разлика између квалитета приказаног у репрезентацији и у новом клубу, али поједини фактори се неминовно морају узети у обзир.
Најпре, моменат инспирације је оно што је кључ играња за репрезентацију и сасвим је сигурно да на турнирском такмичењу играчи, бар би тако требало да буде, имају екстремну мотивацију и у кратком периоду могу да покажу перформансе боље него у лигашким такмичењима.
Уз то, тактички системи игре се много разликују, практично сваки тренер има своју филозофију рада, а како су селектори, готово по правилу, дуговечнији од шефова стручних штабова у клубовима, онда је и време за адаптацију и усвајање идеја далеко веће, а њихова реализација лакша.
У свему велику улогу мора да има и окружење, чињеница да у репрезентацији сви говоре истим језиком, имају сличне менталитете и карактере, док је у клубовима, нарочито оним највећим и најбогатијим, који обично „лове“ на великим такмичењима, стање слично Легији странаца.
Значајно за клубове који планирају да потроше велики новац за „нове звезде“ је и чињеница да се на турнирским системима игра мали број утакмица, у најбољем случају максимално седам, док се у клубовима на нивоу сезона игра и до 60.

Важни примери

Поред Поборског и Кројфа, Фергусон је у својој историји имао још један велики промашај – био је то Бразилац Клеберсон који је био део репрезентације освајача Мундијала 2002. године, плаћен седам милиона евра, али важније од тога, Јунајтед се одрекао славног Хуана Себастијана Верона да би ослободио место за појачање.
Бразилцу су ципеле славног Аргентинца биле превелике, за Јунајтед је током две сезоне одиграо само 20 мечева и постигао свега два гола, што је значило излазну карту већ 2005. године и пут у Бешикташ, одакле је уследио повратак у домовину.
Невероватно „разбијање касице“ приредио је Реал Мадрид 2014. године када је остао задивљен партијама Хамеса Родригеса за Колумбију на Мундијалу у Бразилу што је водило ка трансферу из Монака вредном 70 милиона евра уз давање легендарног броја „десет“.
Игнорисала је управа Мадриђана све извештаје о томе да Родригес није тип играча какав може да обави ту улогу, плаћена је велика сума, а за шест година Колумбијац је одиграо 85 утакмица и постигао 29 голова.
Далеко од лошег, али је важно рећи да је његово присуство у једном моменту постало терет па је послат на двогодишњу позајмицу у минхенски Бајерн, који потом није желео да откупи његов уговор.

Ко је следећи?

Недавни Мундијал је изнедрио прегршт нових имена у свету фудбала, а први су се ка трансферу залетели челници Ливерпула, плативши више од 40 милиона евра за Кодија Гакпа, нападача ПСВ који је бриљирао у наступима за Холандију.
Тиме је вижљастом офанзивцу стављен велики притисак на леђа, што је урадио и Саутемптон, одлучивши да за 30-годишњег хрватског репрезентативца Мислава Оршића плати загребачком Динаму чак седам милиона евра.
Потенцијални велики трансфер је засад одбио већ поменути Енцо Фернандес, а упркос најавама великих послова, досад нико из спектакуларне екипе Марока није успео да промени средину и скупо се прода.
У том светлу су били помињани Софијан Амрабат и Азедин Унахи, али су послодавци изгледа добро проучили претходно поглавље под називом „шта су проблеми“ и нису пали под велика светла која су обасјала хероје Африке.
Ипак, прелазни рок и даље траје, Манчестер јунајтед је поново одлучио да се коцка и ангажовао је Вута Верхорста, нападача Холандије који је бриљирао против Аргентине, али је његов реноме и даље далеко од врхунског.
► Погледајте нову епизоду емисије Миљанов корнер.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала