- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Албански рибари преградили Бојану и смањили улов рибарима у Црној Гори

© Sputnik / Бобан НововићСкадарско језеро
Скадарско језеро - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2023
Пратите нас
У току је риболовна сезона на Скадарском језеру. Рибе има, али било би је више, пре свега јегуље, када би рибари из Албаније уклонили металну решетку којом су преградили Бојану, кажу у Удружењу привредних рибара Скадарског језера.
Лепи зимски дани погодују рибарима на Скадарском језеру. Рибе има и може се продати, каже рибар Никола Вујановић са Ријеке Црнојевића који обавља и дужност председника Удружења привредних рибара Скадарског језера.
„У току сезоне изузетна је потражња за дивљом рибом и за ту цену нигде у Европи не можете добити толику порцију као код нас“, каже Вујановић за РТЦГ.
Очување рибљег фонда је задатак целог друштва. Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде пре двије године почело је да субвенционише слатководно рибарство. Ипак, тешкоћа има, каже Вујановић и наглашава да би држава требало да пронађе договор са Албанијом чији су рибари металном решетком преградили Бојану и тако угрозили миграционе врсте, пре свих јегуљу.
„Бојана је преграђена и изловљава се огромна количина рибе која би требало да иде у мрестилиште у Саргашко море и назад да се враћамлађ. Концесија је дата приватнику из Скадра да у месту Даљам изловљава рибу. То траје деценијама и наша страна је покушавала да пронађе решење, али албанска ништа не ради. Мора се цела прича подићи на виши ниво и не сме се ништа стављати под тепих“, јасан је Вујановић.
Удружење привредних рибара окупља 150чланова. Већина рибара живи од Скадарског језера и надају се помоћи државе али и еколошких организација.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала