- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Градоначелник Адамс прогласио Дан Теслине научне фондације у Њујорку /фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићНикола Тесла
Никола Тесла - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2023
Пратите нас
Инспирисан како доприносом који је Никола Тесла дао развоју Њујорка, Сједињених Држава и целог човечанства, тако и свим активностима које је Теслина научна фондација реализовала баш у Њујорку, на плану промоције овог америчког научника српског порекла, градоначелник Њујорка Ерик Адамс је 14. јануар прогласио Даном Теслине научне фондације у Њујорку
То је управо у складу са недавном најавом градоначелника Адамса да ће радити на пројекту да овај град постане седиште технолошких иновација у свету кроз организовање научних конференција, радионица, изложби и такмичења.
Прокламација је први пут прочитана на 10. Међународној конференцији „У духу Тесле“ која је 14. јануара 2023. одржана у њујоршком хотелу „Њујоркер“, у коме је Тесла провео последњих 10 година свог живота. Том приликом је представљена и макета споменика Николи Тесли, рад америчког вајара Стена Ватса, која би ускоро, у сарадњи са канцеларијом градоначелника Адамса, требало да буде постављена у Брајант парку у коме је Тесла често боравио или на некој другој пригодној локацији у Великој јабуци.
© Фото : Уступљено Спутњику/Драган РакоњацТесла скулптура – рад Стена Ватса
Тесла скулптура – рад Стена Ватса - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2023
Тесла скулптура – рад Стена Ватса
Отварајући конференцију под називом „Tesla Spirit Award & Tesla’s People 2023“ амбасадор Републике Србије у Сједињеним Државама Марко Ђурић је рекао да је срећан да присуствује догађају у организацији Теслине научне фондације (ТНФ) која је на овај начин окупила људе широм света који поштују дело великог српско-америчког научника Тесле. Онога који је по доласку у САД и Њујорк изумео неке од најзначајнијих светских проналазака. Славећи Теслу и његов живот, ми истовремено славимо и све велике доприносе које су заједнички остварили српски и амерички народ.
© Фото : Уступљено Спутњику/Драган РакоњацАмбасадор Републике Србије у Сједињеним Државама Марко Ђурић на Тесла конференцији
Амбасадор Републике Србије у Сједињеним Државама Марко Ђурић на Тесла конференцији - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2023
Амбасадор Републике Србије у Сједињеним Државама Марко Ђурић на Тесла конференцији
Награду Теслине научне фондације за животно дело добио је амерички публициста Др Марк Ј. Сајфер, Теслин биограф, за 46 година непрекидног проучавања лика и дела Николе Тесле.
Добитници награде „У духу Тесле“ (Tesla Spirit Award) за 2022. су Стен Ватс, амерички вајар који је урадио најбољу скулптуру Тесле у 21. веку; Ерик Адамс, градоначелник Њујорка за подршку и промоцију Теслиног дела; др Владимир Цмиљановић, српски научник који уз помоћ Владе Швајцарске тражи лек против рака; др Владан Вулетић, професор на престижном америчком МИТ универзитету, др Зорица Пантић, председник „Вентворт технолошког Института“ из Бостона, Саша Јевти́ć, директор основне школе „Драгомир Марковић“ из Крушевца; Јасмина Стоиљковић, драмски уметник Народног позоришта у Грачаници са Косова и Метохије. Јована Игњатовиć, координаторка Одељења за образовање деце ТНФ, чланови Студентског центра изузетности Машинског факултета у Београду, менаџмент хотела Њујоркер за 10 година успешне сарадње са ТНФ и други заслужни појединци и организације.
© Фото : Уступљено Спутњику/Драган РакоњацДобитници награде Теслине научне фондације
Добитници награде Теслине научне фондације  - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2023
Добитници награде Теслине научне фондације
Никола Лончар, оснивач и председник ТНФ е након одржане конференције рекао:
„Прошло је 80 година откако је Никола Тесла напустио овоземаљски живот, али да је на земљи остало много тога што нас свакога дана подсећа на њега и његов допринос човечанству. Тесла наставља да живи захваљујући његовим патентима, али и захваљујући бројним научницима, писцима и уметницима којима је он инспирација и узор за њихов рад и стваралаштво. Можемо да кажемо да је ова конференција била својеврсна прослава и наставак Теслиног живота.“
© Фото : Уступљено Спутњику/Драган РакоњацДр Владимир Цмиљановић, Др Марк Ј. Сајфер и Никола Лончар
Др Владимир Цмиљановић, Др Марк Ј. Сајфер и Никола Лончар - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2023
Др Владимир Цмиљановић, Др Марк Ј. Сајфер и Никола Лончар
Један од најважнијих пројеката Теслине научне фондације је оснивање Никола Тесла клубова, кроз које ТНФ настоји да подстакне иновативни дух младих. На конференцији су учествовали представници клубова из Крушевца, Њујорка, Детроита, Чикага и Сан Дијега, а ове године очекујемо оснивање Никола Тесла клубова у Кампали (Уганда) и при Српском образовном центру „Никола Тесла“ у Будимпешти (Мађарска).
„Такође, већ годинама радимо на пројекту под називом „Теслин народ“, у оквиру кога покушавамо да пронађемо моделе унапређења сарадње српског народа у Матици и дијаспори. Користим прилику да позовем све појединце и организације да заједнички и сложно радимо на проналажењу решења, у складу са слоганом „У слози је спас“. Да Срби са поносом могу да кажу да су припадници Теслиног народа, оног који је изнедрио велики број научника који су задужили читаво човечанство, као што су поред Тесле, Михајло Пупин, Милутин Миланковић или Милева Марић“, закључио је Никола Лончар.
© Фото : Уступљено Спутњику/ Драган РакоњацПредседник Матице српске др Драган Станић
Председник Матице српске др Драган Станић - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2023
Председник Матице српске др Драган Станић
Конференцију о Тесли у Њујорку су подржали Одељење за дијаспору Министарства спољних послова Србије и Генерални конзулат Србије у Њујорку.
Никола Тесла - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2022
КУЛТУРА
„Памћење света“: 70 година Музеја Николе Тесле /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала