- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Избор судија Уставног суда услов наставка преговора ЕУ и Црне Горе

© Sputnik / Бобан НововићУставни суд Црне Горе
Уставни суд Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2023
Пратите нас
Министарка спољних послова Словеније Тања Фајон поручила је у Подгорици да су Уставни суд и попуњавање судија приоритет свих приоритета за Европску унију. Упозорила је да, уколико шести покушај формирања Уставног суда не успије, постоји опасност да се приступни преговори Црне Горе са ЕУ зауставе.
Тања Фајон је, након састанка са предсједницом Скупштине Црне Горе Данијелом Ђуровић, оцијенила да је то озбиљна пријетња и да ће 23. јануара разговарати о томе шта су мјере.
Навела је да се нада да су сви политички свјесни колико је Уставни суд важан и због предсједничког и вјероватних ванредних парламентарних избора.
Ђуровићева је на конференцији за новинаре казала да жели да вјерује да постоји довољно одговорности међу субјектима и да ће се питање избора судија Уставног суда брзо ријешити.

Абазовић: Избор судија Уставног суда крајем јануара или почетком фебруара

Премијер Црне Горе Дритан Абазовић вјерује да ће Парламент током недеље почети са интервјуима кандидата за судије Уставног суда и да су очекивања свих да се ускоро изгласају судије.
„Фокус међународних партнера и свих политичких актера у наредних 15 дана треба да буде избор судија Уставног суда“, казао је Абазовић.
Абазовић је, након састанка са Тањом Фајон, рекао да Црна Гора жели да изграђује мостове пријатељства са свим државама, а да су тема састанка биле расплет ситуације везане за Уставни суд и политичке прилике.
„Поновљене су раније поруке. Имамо 27 пријава за Уставни суд, вјерујем да ће парламент завршити ту процедуру. Очекивање је да крајем јануара или фебруара имамо сједницу на којој ће се бирати судије. Фокус свих актера треба да буде да изаберемо судије“, истакао је Абазовић.
Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић је приликом сусрета са Тањом Фајон казао да се нада компромису, како би се дошло до договора око избора судија Уставног суда, чиме се, навео је, стварају услови за одржавање пријевремених парламентарних избора.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала