Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Курти: Тужилаштво расписало међународне потернице за 18 Срба због „Рачка“

© AP Photo / Visar KryeziuРачак 15.јануар 2019. године
Рачак 15.јануар 2019. године - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2023
Пратите нас
Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је данас да је тужилаштво тзв. Косова расписало међународне потернице за 18 Срба, осумњичених да су учествовали у догађајима у Рачку на данашњи дан 1999. године.
србијаКурти је, на комеморативној академији поводом 24. годишњице догађаја у Рачку, рекао да је, позивајући се на изјаве 63 саслушана сведока и доказе Хашког трибунала, косовско тужилаштво расписало међународне потернице за 18 Срба који су наводно учествовали у тим догађајима.
Осврћући се на изјаве највиших званичника Србије да је „масакр у Рачку“ измишљотина и фалсификат, Курти је поновио оптужбе да они који, како је навео, „негирају геноцид, сањају о његовом понављању.
Ове године навршаваjу се 24 године од сукоба у селу Рачак, који су почели у ноћи између 14. и 15. јануара 1999. године, када су се сукобиле снаге безбедности тадашње СРЈ са припадницима тзв. Ослободилачке војске Косова.
Српска страна инсистира на томе да су тврдње Приштине о „масакру над цивилима“ у Рачку чиста лаж и да је реч о сукобу са припадницима тзв. ОВК, док је Приштина тада тврдила, а и данас тврди, да је реч о „масакру недужних цивила“.
Тадашња верификациона мисија ОЕБС-а, на челу са Вилијамом Вокером, за догађаје у Рачку оптужила је српске снаге безбедности, а тај догађај био је пресудан за доношење одлуке о бомбардовању СР Југославије.
Позната финска форензичарка Хелена Ранте, чији тим је истраживао случај Рачак, касније је изјављивала да је Вокер вршио притисак на њу приликом писања извештаја, истичући да мисли да је он очекивао да подржи његову интерпретацију.
Вокер је 2017. године у Рачку добио споменик.
„Случај Рачак“ био је део оптужница против неколико високих званичника Савезне Републике Југославије, на челу са тадашњим председником Слободаном Милошевићем, али је тужилац одустао од тог дела оптужнице.
Истражни судија у „Случају Рачак“ Даница Маринковић изјавила је јуче за Тањуг да је у Рачку дошло до сукоба тадашњих југословенских снага и тзв. ОВК и да су у том сукобу, како каже, погинули припадници терористичке организације.
„На основу доказа пронађених на месту догађаја и на основу судско – медицинског вештачења, а на основу узрока смрти код свих 40 тела које смо пронашли у џамији, закључак и данас стоји да је смрт код њих наступила од повреда нанетих из ватреног оружја из даљине и у седећем положају, што указује да није било никаквог масакра“, навела је Маринковићева.
Вилијам Вокер на Косову - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2023
СРБИЈА
Велика лаж Вилијама Вокера о Рачку постаје „истина“ – по цени гарсоњере у Вишњици
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала