- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Предсједнк Општине Никшић: Зашто реис не реагује када Србе нападају у Рожајама и Сарајеву

© Sputnik / Сенка МилошМарко Ковачевић, председник Општине Никшић
Марко Ковачевић, председник Општине Никшић - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2023
Пратите нас
Предсједник Општине Никшић Марко Ковачевић реаговао је поводом напада које трпи, због пјевања епске народне пјесме “Од Главе Зете до града Спужа....” у једном угоситељском објекту током прославе Православне Нове године.
Ковачевић истиче лицемјерство реиса Исламске заједнице у Црној Гори Рифата Фејзића, који прећуткује уврједљива скандирања и инциденте Бошњака на припаднике српског народа у Црној Гори и БиХ.

“ Уважени Реис који се бори за „голи опстанак“ није једном ријечју осудио овај инцидент када су фудбалери из Никшића нападнути у Рожајама. Синоћ смо у Сарајеву видјели да су структуре блиске Реису напале српску дјецу и њихове родитеље из једног спортског клуба и то оштрим предметима. Видимо обилату праксу структура блиских Реису у којој директно ударају на човјека и на дјецу угрожавајући им здравље и животе а који пролазе без његове реакције вјероватно јер је заузет борбом за „голи опстанак“ проводећи вријеме на јутјубу тражећи ко то тамо пјева .”, казао је Ковачевић.

Предсједник општине Никшић додаје, да је изгледа реису потпуно прихватљива ова пракса из Рожаја и синоћ из Сарајева и спреман је да је прећутно подржи.
“ Реису је изгледа потпуно прихватљива ова пракса из Рожаја и синоћ из Сарајева и спреман је да је прећутно подржи и управо због тога што је подржава он диже димне завјесе реакцијама на славља која ни са њим ни са његовом заједницом немају везе .”, истикао је он.
Ковачевић је упитао Реиса и све који воде хајку против њега, да ли је по њима на овом простору требало да остане Отоманска империја.
“ Упућујем питање и Реису и свима који воде ову хајку против мене на тему коју ја у јавном простору и свом раду не потенцирам већ о њој говорим зато што сам брутално нападнут због тога што сам изабрао да своје слободно вријеме проведем са братством Миљанића, мојим добрим Бањанима и другим гостима, да ли је њима жао што су градови у Црној Гори ослобођени од Турака? Да ли је по њима на овом простору требало да остане Отоманска империја? Да ли су за њих црногорски и херцеговачки јунаци којима је посвећен Саборни Храм Светог Василија Острошког издајници и фашисти .”, закључио је Ковачевић.
Предходног дана Ковачевић је написао да “ је сазнао од разних "патриотских" структура да није требало ни Никшић, ни Даниловград, ни Подгорицу, ни већи дио данашње Црне Горе ослобађати од Турака и да су све борбе наших предака за слободу од Отоманске империје у ствари биле издаја и зато сјећање на њих треба да буде забрањено.
"У овој хајци која се против мене и мојих колега води у наставцима драго ми је што су нам коначно саопштили да је проблем дубљи и да се састоји у томе што се сјећамо својих врлих предака, њихове борбе и њихових подвига. Док оштре колчеве новог времена на које нас желе набити да на мукама издишемо није им пријатно да се сјете те борбе. Зато што се та борба увијек завршава као онда на Вучјем долу.
Хвала свима који су се данас бацили каменом на све наше часне претке који су пролили море крви и издржали што не би нико у тешким отоманским временима да би ми данас били слободни. Радићемо за будуће генерације и сјећати се наших предака. А вама драге "патриоте" нико не брани да се са радошћу сјећате Отоманске окупације.” одговорио је Ковачевић свима који су га напали због његовов начина прославе православне године.
Уз текст је објавио и слику петра Лубарде Битка на вучјем долу.
“ На слици у прилогу Лубарда подсјећа на Вучедолску битку. Да је ово насликао данас или да сам ја аутор ове слике рекли би да је она позив на насиље.” написао је Ковачевић
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала