- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Пресек стања: Руске снаге уништиле осам украјинских хаубица

© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаСамоходна артиљеријска хаубица "гвоздика" 2С1 у зони специјалне војне операције
Самоходна артиљеријска хаубица гвоздика 2С1 у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2023
Пратите нас
Дана 14. јануара 2023. године изведен је ракетни напад на систем војне команде и контроле Украјине и повезане са њима енергетске објекте. Сви назначени објекти су погођени, а циљ постигнут, саопштио је портпарол Министарства одбране Русије генерал-потпуковник Игор Конашенков.
Портпарол је навео да је су у купјанском правцу уништене јединице 14. и 92. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине у ваздушним нападима и артиљеријом снага Западног војног округа у Харковској области и Луганској Народној Републици. У борбама је током протеклог дана убијено до 50 украјинских војника, а уништено је једно борбено оклопно возило и два аутомобила.
У краснолиманском правцу руска авијација је погодила место концентрисања украјинских снага у Луганској Народној Републици. Осим тога, артиљеријским ударима и дејствима јединица Ваздушно-десантних снага одбијен је напад јуришних група украјинских снага у ЛНР. Непријатељ је враћен на првобитне положаје. Укупни губици Оружаних снага Украјине на овом правцу износили су више од 115 војника, три борбена оклопна возила и три камионета.
У доњецком правцу јуришни одреди су у сарадњи са јединицама Ваздушно-десантних снага, уз подршку армијске авијације, ракетних трупа и артиљерије Јужног војног округа постигли успех у правцу северне периферије града Артјомовска у ДНР и железничке станице Сол. Током борби убијено је више од 80 украјинских војника, а уништена су два тенка, три борбена оклопна возила и три аутомобила.
У јужнодоњецком правцу артиљеријске и моторизоване јединице Источног војног округа, као и поморска пешадија Тихоокеанске флоте извели су напад на места концентрисања украјинских снага код Владимировке и Угљедара у Доњецкој Народној Републици. Такође је уништена диверзантско-извиђачка група Оружаних снага Украјине у рејону насеља Сладко. У протекла 24 часа у овом правцу је убијено до 50 украјинских војника, а уништена су три камионета и један аутомобил.
Оперативно-тактичка авијација, ракетне трупе и артиљерија руских снага код Константиновке у ДНР погодиле су складиште муниције и погон за ремонт вишецевних ракетних система.
Током контрабатеријске борбе уништени су: артиљеријски систем М777 америчке производње у Херсонској области; хаубица Д-20 у ДНР; самоходна хаубица 2С3 „акација“ у ДНР; две хаубице „мста Б“ у ДНР; две самоходне хаубице „гвоздика“ у Запорошкој области и ДНР; хаубица Д-30 у ДНР. Осим тога, у области насеља Константиновка у Доњецкој Народној Републици уништен је противбатеријски радар америчке производње AN/TPQ-36.
Системи за ПВО уништили су две украјинске беспилотне летелице у Доњецкој Народној Републици и Луганској Народној Републици. Осим тога, пресретнуто је осам ракета вишецевних бацача ракета „хајмарс“ и „ураган“ у ЛНР и Запорошкој области.
Од почетка специјалне војне операције уништено је укупно: 372 авиона, 200 хеликоптера, 2.882 беспилотне летелице, 401 противваздушни ракетни систем, 7.525 тенкова и других оклопних борбених возила, 982 борбена возила вишецевних бацача ракета, 3.836 артиљеријских оруђа и минобацача, као и 8.052 јединице специјалних војних возила.
Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала