- Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
МОЈА ПРИЧА
Доносимо вам животне приче, репортаже и необичне судбине људи који друштво чине бољим.

Руска капа, шлајферица и москвич: Екслузивна исповест „главног Путиновог човека“ из Подгорице

© Sputnik / Бобан НововићВлатко Белојевић
Влатко Белојевић - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2023
Пратите нас
У кући Владимира Белојевића у подгоричком насељу Дољани још чекају да им надлежни црногорски органи врате шлајферицу, неколико мобилних телефона одузетих члановима његове породице и свеску са рецептима његове жене Радмиле, у којој поред осталог пише како се прави колач руска капа, што је надлежнима било сумњиво као могућа шифрована порука.
Владимиру Влатку Белојевићу шлајферица, алат за фино брушење и полирање, треба јер је механичар, поправља аутомобиле, а у шали каже да су ваљда помислили да преко ње има контакт са руским шпијунским сателитима.
Крајем септембра двадесет специјалаца опколило је кућу Белојевића, ухапсило Влатка под оптужбом за стварање криминалне организације и тешку шпијунажу, а његовог сина Василија су привели јер је бранио своју мајку која је, иначе, срчани болесник,и од шока је пала у несвијест. Шпијунирање за Русе – а за кога другога, у овим вуненим временима.
“Таман смо се сви пробудили и спремали за посао, ја да отворим механиучарску радњу, син и кћерка да иду на посао, кад ми кћерка каже упозоравајуће: шта је ово тата, наоружани људи су око наше куће. Погледам - њих 15 до 20 под пуном опремом и дугим цијевима, специјалци. Изађем да питам о чему је ријеч, сигурно је нека забуна, можда траже неког другог, кад оно дају ми налог за претрес куће. Жена у шоку, као и читава породица, снаха из сусједне куће носи бебу од мјесец дана у наручју, они јој отимају телефон, замало јој дијете испаде из руку. Биле су сцене као из филмова Десант на Дрвар или Сутјеска. Потресне и тешке сцене, нијесам могао да вјерујем шта се дешава. А ноћ прије тога гледамо предизобрне говоре политичара и из Шавника предсједник Црне Горе поручује да ће поразити политичке противнике, а да ће се након тога обрачунати са шпијунима. Кажем жени: сигурно ће направити неку предизборну халабуку, некоме ће намјестити неки удар, хапшење, као пред сваке изборе, кад оно ујутро закуцаше на моја врата. Мене ухапсише, али се још не завршише избори локални у Шавнику”, прича Белојевић за Спутњик.
© Sputnik / Бобан НововићВлатко Белојевић
Влатко Белојевић - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2023
Влатко Белојевић
Сатима су специјалци претресали кућу Белојевића, превурнули сваку фиоку, прегледали сваку просторију, њега одвели због шпијунаже, његовог сина јер је бранио мајку.
“Не могу да гријешим душу, инспектор који је предводио акцију био је коректан, видјела му се у погледу нелагода. Однесоше ми шлајферицу, а то ми је алат, ја сам механичар читав живот, имам радњу, поправљам аутомобиле, специјализован сам за руска кола. Шлајферица када се укључи почне да ротитира и запишти и ваљда су помислили да преко ње имам контакт са руским шпијунским сателитом, шта друго”, пита у шали Белојевић.
Али шале није било тог 30. септембра, ноћ је провео у бетоњерци, а прије тога су њега и сина привели судији који их је казнио са неколико стотина еура због опирања хапшењу.
“У бетоњерци те вечери гријала ме је мисао да је моје хапшење поздравио амерички предсједник Бајден, министар иностраних послова Велике Британије, предсједник Црне Горе, министри Кривокапић и Коњевић, бивши министар Предраг Бошковић....лакше ми је било кад сам знао да су ти људи задовољни”, прича иронично Белојевић.

“Белојевићима сунце долази са истока”

Влатко са породиом живи у Улици Стефана Нешовог Белојевића, његовог ђеда који је подигао устанак у Кучима против окупатора у Другом свјетском рату. Стефан је оснивач кучког батаљона “Марко Миљанов” и његов командант. Веско живи на имању предака. Његов ђед Стефан је 12 Белојевића из своје породице повео у борбу против окупатора, десет их се није вратило кући, сви су били у партизанима и погинули у борби против окупатора. Само је Влатков отац био сувише мали да подигне пушку са пода, а то је био тест који је Стефан поставио пред чланове своје породице, ко може да подигне пушку са пода тај иде да се бори за слободу.
© Sputnik / Бобан НововићКућа породице Белојевић
Кућа породице Белојевић - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2023
Кућа породице Белојевић
“ Није ми јасно гдје нађоше мени да подметну сву ову причу. Моја породица је платила крвав данак за слободу, борила се за Црну Гору, моји преци су животе дали за Црну Гору и сада мене неко проглашава шпијуном и непријатељем. Ја јесам непријатељ лопова који пљачкају ову државу, био сам на литијама, на свим протестима против лоповске власти, јесам и опет ћу ако треба. Нијесу ме препали хапшењем, не волим ја ништа мање Русију и Русе или Србију, након хапшења. Ја сам Србин из Црне Горе, али моја мајка је Албанка, католкиња из Затријепча, њен отац је био угледан човјек, Малесор, перјаник код краља Николе, из породице Љуцовић. Моја снаха за сином је муслиманка, дјеца мога брата су Црногорци, када сједнемо за ручак за трпезом, имамо три вјере и нације, и гдје мене нађоше да сам националиста. Након хапшења и када се сазнало што се десило, долазили су ми Црногорци са Цетиња, муслимани, Бошњаци, католици Албанци да ми дају подршку. Ово ми није напаковао ниједан искрени Србин, Црногорац, Малисор....Ово ми је непаковао неки Тантара Мантара (Саво Кентара, бивши шеф АНБ-а), али се преварио. У кући Белојевића никада није рођен ниједан шпијун, то је немогуће. А тачно је - волим Црну Гору, волим Србију, волим Русију, нама Белојевићима сунце долази са истока”, прича Влатко за Спутњик.

Нема опроштаја за дјецу из Мурине

И поред свега, Влатко мисли да ће бити му организовано суђење, а не зна шта да на њему очекује.
Влатко прича да је поносан и на свог покојног брата Ранка, који је имао нулту негативну групу и био шампион у давању крви у бившој Југославији.
“Ја сам најстарији живи Белојевић, имам 62 године. Наши ђедови су гинули, као и њихова дјеца млади, ријекто је ко пребацио 40. година. Ето из такве сам породице”, прича Влатко.
Додаје да никад неће пристати да љуби окупаторску чизму, као што нијесу ни његови преци, никада неће заборавити како је НАТО бомбардовао Црну Гору, неће им опсростити ону дјецу из Мурине, онај страх који је видјео и код своје дјеце када би почињало бомбардовање. Али никада неће заборавити да су акцију подржали и поједини црногорски политичари.
© Sputnik / Бобан НововићПреци породице Белојевић
Преци породице Белојевић - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2023
Преци породице Белојевић
Влатко каже да он и његова породица имају доста, све зарађено великим радом, види се по његовим рукама, сваког дана у радионици почиње у седам сати да ради, а завршава касно у ноћ. Мајстор је од своје 14. године.

Има 36 кумстава свих вјера и нација

Влатко Белојевић има 36 кумстава, што вјенчаних, што црквених, и вјерује да је по томе можда међу првима у Црној Гори.
“Кумови су ми свих вјера и нација, са свима сам у одличним односима. Посјећујемо се, у контакту смо. Кум сам и Етиопљанки. Жеља ми је да будем кум и неком Русу, волим тај народ. Који год Рус дође у Црну Гору, а да му треба смјештај и храна нека дође у моју кућу, имаће и кревет и имаће шта да поједе”, прича Влатко за Спутњик.

Стигао до капија АНБ-а

Прије мјесец дана Влатко Белојевић је кренуо да тражи од надлежних институција да му се врати оно што је одузето његовој породии у рацији, стричев стари пиштољ, шлајферицу, мобилни телефони, свеску женину са рецептима. Прво је био у МУП-а, упутили га до Агенције за националну безбиједност, тамо је стигао до капије. Зазвонио и преко интерфона му се јавио неки службеник, Влатко објаснио шта га интересује, након кратке паузе службеник му рекао: обратите се писмено.
© Sputnik / Бобан НововићДјед И баба Влатка Белојевића из породице Љуцовић из Затријепца
Дјед И баба Влатка Белојевића из породице Љуцовић из Затријепца
 - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2023
Дјед И баба Влатка Белојевића из породице Љуцовић из Затријепца
Влатко опет зазвонио и на интерфон се јавио други службеник, опет се представио и казао како је прије два дана директно и лично разговорао са Сегејом Лавровом, министром иностраних послова Русије, и како га је Лавров посавјетовао да све призна. Одједном му, каже, то пало на памет да каже. Након тога је до капије АНБ-а, сишао млађи службеник и посавјетовао Белојевића да то све написмено пошаље на њихову адресу.

Митрополит Амфилохије и Никољдан

Влатко Белојевић памти једну своју крађу и опрост који је добио и о томе прича са осмјехом. Била је Светосавска академија у бившем Дому ЈНА у Подгорици, говорили митрополит Амфилохије, Матија Бећковић....
“Ја нијесам учен човјек, али волим да слушам те паметне људе и дошао сам на академију. Фоторепортер Митрополије ми прилази, зна да сам добро био са митрополитом Амфилохијем, даје ми слике и каже, Влатко додај митрополиту ове његове слике кад сиђе са сцене. Ја узмем оне слике на којима је митрополит, у једном тренутку почињем да их прегледам и одаберем једну за себе, ставим је под јакну. Прилазим митрополиту да му дам слике, а дрхте ми руке, да се испод јакне не појави она коју сам узео. Сјутрадан понесем код стаклара и урамим је, ставим је на зид у дијелу своје куће, која се ослања на пећину, и гдје редовно славим Никољдан, крсну славу Куча и Белојевића. Окупило се 50 људи код мене на славу, кад зове митрополит и каже да и он долази. Ја срећан и почаствован до неба. Дошао митрополит Амфилохије и одмах скочише дјеца на њега, сат се играо са њима, па тек онда сједе са нама одраслима за сто. Када је хтио да иде са славе, ја му кажем да имам један гријех и да сам украо његову слику и покажем му је како је на зиду те просторије. Он устаде, благослија славу, све присутне и благосиља моју крађу и рече: о овоме немојте причати ван ове просторије јер ће одмах у медијима изаћи како митрополит благосиља крађе по Црној Гори. Ето тако ја добих опрост”, прича Белојевић.
© Sputnik / Бобан НововићВлатко Белојевић
Влатко Белојевић - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2023
Влатко Белојевић
Белојевић истиче да је одмалена пришао цркви и вјери, и његова дјеца су ишла у црквени хор, али је поносан како је васпитао сина Василија, кћерке Тину и Марину, ужива и са својој унучади.

“Козаци” и “романови”

У дворишту Белојевића живе „козаци“ и „романови”. Влатко објашњава да је набавио пасмину козачких коза и руских оваца и да је он, шалом, можда себи учинио медвеђу услугу и службама дао повод да посумњају да је шпијун.
“Када сам ван куће ја назовем своју жену на телефон и питам какво је стање у кући и да ли су дошли “козаци” из шуме, мислим на пасмину коза коју држим и коју пуштам на ливаде и шуму извише куће. Она одговара, “козаци” су испред куће. Онда је питам за “романове”, мислим на пасмину оваца, она каже још су у шуми, али и они ће убрзо. Онда постављам и треће питање, јесу ли се разишли Руси, мислим на муштерије које треба да одвезу кола која сам поправљао - специјализован сам за поправку лада и москвича. Она каже - јесу, сви су се Руси одвезли. Е то је можда служба прислушкивала и закључила како ја имам везе са некаквом шпијунажом преко шлајферице па све до неког шпијунског сателита”, закључује Влатко.

Дан када су хапшени "руски шпијуни"

Иначе, биланс дводневне потраге за наводним руским шпијунима у Црној Гори је двоје ухапшених црногорских држављана, шест протјераних руских дипломата и забрана уласка за 28 странаца, јавили су медији 30 септембра прошле године.
© Sputnik / Бобан НововићВлатко Белојевић
Влатко Белојевић - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2023
Влатко Белојевић
Акције су, од 29. септембра, спроводили Агенција за националну безбједност у сарадњи са међународним партнерима и Специјално државно тужилаштво, када је претресено више локација у Подгорици у потрази за доказима који упућују на сарадњу црногорских и руских држављана са руским обавјештајним службама.
Протјеривање шест службеника руске амбасаде због кршења Бечке конвенције поздравио је британски министар спољних послова Џејмс Клеверли.
Ђукановић је рекао да то не може проћи само са политичком, већ да ће се “прије или касније то завршити кривично-правном одговорношћу" оних који су, како је рекао, рушили ову државу.
О хапшењу се говорило и на сједници Владе у четвртак 29. септембра када је министар спољних послова Ранко Кривокапић саопштио да је у току највеће хапшење руских шпијуна у Црној Гори, док је премијер Дритан Абазовић рекао да је циљ истраге очување националних интереса Црне Горе.
За кривична дјела шпијунаже Кривичним закоником Црне Горе прописана је затворска казна од три до 15 година, колико и за друго кривично дјело - стварање криминалне организације.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала