- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Тајна круне руских царева: Византијска, монголска или московска?

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаКруна византијског цара Константина Мономаха
Круна византијског цара Константина Мономаха - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2023
Пратите нас
Основна обележја царске и краљевске власти су круна и жезло, која потичу из античког света. Пре круне је постојао венац који су добијали победници у текмичењу, касније је тај венац постао симбол победника у рату, да би у раном средњем веку круна постала главни атрибут власти.

Када се појавила круна Мономаха?

Није најјасније када се појавила круна Мономаха у Русији. До средине XIX века, легенда о појављивању круне ослањала се на приче да ју је поклонио византијски цар Константин Мономах. Међутим, највероватније, се ова информација појавила током владавине кнеза Василија, коме је таква легенда била веома корисна како би учврстио своја права на престо.
Друга верзија има монголске корене. Неки експерти сматрају да је круна поклон Узбег-кана Златне хорде Ивану Калити, који ју је добио након смрти брата Јурија Даниловича као награду за преданост.
Неки савремени историчари сматрају да је круна направљена у Русији и да је састављена из делова и детаља шлемова синова Ивана Красног – Дмитрија Донског и кнеза Ивана. Претпоставља се, да су златне плочице произведене у XIII веку, а коначна верзија се појавила у периоду 1505-1526. године.

Историја круне

Руски летописи први пут помињу круну 1328. године у тестаменту руског кнеза Ивана Калите. Кнежеви је нису носили свакога дана, она је коришћена само једном, на дан ступања на престо. Када би се свечаност завршила, круна се чувала у ризници до следећег важног догађаја.
Цар је свакога дана користио венац. Круна је последњи пут коришћена 1682. године, приликом ступања на престо Ивана V. Међутим, догодило се нешто необично. Заједно са Иваном, на престо је ступио и његов млађи брат Петар Алексејевич, који је касније постао цар Петар I Велики. За другог цара је направљен дупликат круне. Данас се ова круна и круна Мономаха чувају у Оружаној палати у Кремљу.

Опис круне

Тежина круне је 993,66 грама. То је царска, златна круна, направљена од осам златних плочица украшених филиграном, бисерима и драгим камењем. Има укупно 43 драга камена од шест врста, међу којима су плави и жути сафир, црвени спинел, рубини и смарагди. Круна је украшена руским крзном, које су у то време носили скоро сви европски владари.
Реконструкција круне деспота Стефана Лазаревића - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2023
ЖИВОТ
Представљена идеална реконструкција круне деспота Стефана Лазаревића /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала