- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Амерички генерал: Почела проширена обука украјинских војника у Немачкој

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаОбука украјинских војника према НАТО стандардима
Обука украјинских војника према НАТО стандардима - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2023
Пратите нас
Пентагон је у Немачкој покренуо програм већих размера за војну обуку украјинских снага, изјавио је у интервјуу за „Вашингтон пост“ амерички генерал Марк Мили. Према његовим речима, програм ће трајати пет до седам недеља, а њен циљ је пре свега обука војника за употребу испоручене технике.
Оружане снаге САД су покренуле проширени програм војне обуке који је усмерен на борбе великих размера, а чији је циљ да помогне Украјини да одбаци руске снаге са заузетих територија, преноси „Вашингтон пост“, позивајући се на изјаву генерала Марка Милија, који је на челу Уједињеног комитета начелника штабова САД.
Према Милијевим речима, програм је почео у недељу на полигону Графенвор у Немачкој и трајаће пет до седам седмица. Кроз обуку ће проћи 500 украјинских војника.
„Желимо да Украјинци стекну способност да успешно бране своју земљу. Украјина само штити себе и покушава да ослободи територије које су заузели Руси“, рекао је Мили.
Новинар „Вашингтон поста“ наводи да је програм обуке, која је први пут објављена крајем прошле године, покренут у оквиру напора које САД и њихови савезници предузимају како би украјинска страна добила наоружање потребно за контраофанзиву коју очекују током наредних месеци.
Администрација председника САД Џозефа Бајдена 6. јануара је одобрила испоруку оружја за Кијев у вредности од три милијарде долара, што је највећа количина наоружања од почетка руске специјалне војне операције у Украјини.
Друге државе, као што су Велика Британија, Пољска и Француска, већ су обећале да ће испоручити Кијеву додатне примерке оружја, укључујући тенкове, а украјинска страна сада покушава да та обећања добије и од Немачке, пише „Вашингтон пост“.
Према мишљењу Милија, главни задатак у оквиру програма обуке јесте да се утврди колико брзо је могуће обучити украјинске војнике да користе сву испоручену војну технику. Ситуацију донекле упрошћава то што је део украјинских снага већ упознат с другим оклопним возилима, као што је Т-72.
Према писању „Вашингтон поста“, Мили ће ове седмице боравити у Европи, у којој ће се састати с европским колегама, лично пратити процес обуке и посетити логистичке центре преко којих се испоручује оружје. Генерал ће учествовати и на конференцији са чиновницима НАТО-а и високим војним официрима Украјине.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала