- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Дани руске културе у Сремској Митровици

© Валентина БулатовићЧувене руске бабушке у књижари "Руска књига" у Београду
Чувене руске бабушке у књижари Руска књига у Београду - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2023
Пратите нас
Промоцијом књиге Зденка Лазора „Лингвокултуролошки концепт речи 'кућа' у руском, русинском и српском језику“ почели су Дани руске културе у Музеју Срема, у Сремској Митровици.
„Интересантно ми је било да видим какво значење међу словенским народима има 'кућа', у фразама и изразима. За Русе, Русине и Србе заједничка је та спона, са много заједничких изведеница“, рекао је аутор књиге.
Историјски архив „Срем“, у сарадњи са Регионалним удружењем српско-руског пријатељства „Срем“, шести пут организује Дане руске културе у Сремској Митровици.
„Идеја је била да наше грађане упознамо са руском културом, али не са оном која нам је позната, већ и са специфичностима које су мало помињане“, изјавио је Дејан Уметић, директор Историјског архива Срема.
Отварању Дана руске културе присуствовао је велики број грађана, а међу њима и представници Руског дома у Београду, пренео је Танјуг.
„Много ценимо и поштујемо пријатељство у Сремској Митровици. Увек нам је драго да дођемо и подржимо овај догађај и предложимо понеки садржај'', поручио је Георги Енгелхард, виши саветник у Руском дому.
Наредних дана у Сремској Митровици биће организоване пројекције руских филмова, 17. јануар биће посвећен Русинима, а 18. јануарабиће отворена изложба фотографија „Најлепша земља“.
Изложбу рукотворина манастира „Света Јелисавета“ из Минска посетиоци ће моћи да погледају 19. јануара од 11 до 18 сати, а планиране су и песничке и музичке вечери.
Руски штанд на 65. Београдском сајму књига - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2022
КУЛТУРА
Савремена руска поезија: Национално одговорни Руси, Чечени и Татари на трагу Ломоносова и Стаљина
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала