- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Колико је Србија богата налазиштима злата и ретких метала? | Енергија Спутњика

CC0 / Pixabay / Рудник
Рудник - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2023
Пратите нас
Тема данашње емисије „Енергија Спутњика“ су рудни и минерални ресурси Србије.
Потенцијална нова налазиште злата и калцијум-карбоната у Србији тема су коју је недавно отворио председник Србије Александар Вучић.
Опште је познато да су ресерве злата гарант финансијске стабилности сваке државе, а калцијум-карбонат је поред широке римене у фармацеутској, прехрамбеној као и индустрији прераде метала, боја и лакова занимљив зато што постоји могућност да литијум-јонске буду замењене калцијум-јонским батеријама.
Дакле, поред јадарита Србија има још једну сировину за свету толико потребне батерије за складиштење енергије.
Истраживање природна богатства, поготово племенитих метала или ретких и вредних сировина привлачи велику пажњу иностраних компанија, које по Србији истражују потенцијална налазишта.
У Србији су пре двадесет година урађене последње процене за минералне сировине. Истраживања трају и данас тако да ће нове процене дати податке о сигурним, потенцијалним, билансним и ванбилансним сировинама. Данас су посебно занимљива лежишта такозваних налазиште ретких метала, на којима почивају нове технологије.
Рудно богатство у Србији углавном је лоцирамо у источним деловима земље, у неразвијеним општинама, тако да би отварање рудника значио и препород за општине из коих се становништво, „трбухом за крухом“ годинама исељава.
О томе којим рудним и минералним ресурсима Србија располаже, да ли је грам, два или три злата у тони руде заиста богато налазиште, које племените метале а које вредне минералне сировине можемо експлоатисати и колико би то допринело привредном просперитету земље у данашњој „Енергији Спутњика“ Јелица Путниковић разговара са Предрагом Мијатовићем, замеником директора Геолошког завода Србије.
Енергија Спутњика, 16.01.2023.

О емисији „Енергија Спутњика“

Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког понедељка у 21.00.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала