- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Медији: Украјина постала лабораторија за испитивање америчког оружја

© AFP 2023 / JAM STA ROSAАмерички лансер "хајмарс"
Амерички лансер хајмарс - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2023
Пратите нас
Украјина је постала лабораторија за тестирање западног оружја које не оправдава увек очекивања, а после поука из сукоба може и да постане прошлост, пише „Си-Ен-Ен“.
„Ово су борбене пробе у стварном свету“, изјавио је за телевизију извор упознат са подацима западних обавештајних служби.
Према његовим речима, ниједно од западног оружја „није раније коришћено у сукобима између две индустријски развијене земље“, па је Украјина постала „лабораторија за оружје у сваком смислу“.
Позивајући се на америчког официра упознатог са ситуацијом на бојном пољу и истраживање британског аналитичког центра, телевизија наводи да је за Пентагон украјински сукоб постао извор огромне количине информација о америчким системима. Неки од њих су мање ефикасни него што се очекивало, као што су дронови „свичблејд 300“ и противрадарске ракете, наводи се у чланку. О системима „хајмарс“ су у САД схватили да захтевају често одржавање при интензивној употреби. Војсковође ће годинама проучавати податке из Украјине, цитира телевизија неименованог представника Пентагона.
Хаубице М777 се троше од честе употребе и губе на прецизности, наводи се у другом закључку америчке војске, на који се позива на ТВ канал. Према речима једног америчког официра, овај артиљеријски систем тешко је премештати брзо како би се избегла узвратна ватра, тешко га је сакрити и он би могао да постане ствар прошлости, наводи се у саопштењу.
„Си-Ен-Ен“ такође цитира конгресмена демократу Џима Хајмса из одбора за обавештајне послове Представничког дома који је рекао да би „о наученим лекцијама могла да се напише читава књига“.
Амерички војници са АТ-4 антитенковским пројектилима - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2023
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Америци предвиђају проблеме: Пресушиле залихе оружја због помоћи Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала