- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Да ли „петарда“ значи да ће југ завладати после 32 године?

© AFP 2023 / ALBERTO PIZZOLIНаполи - Јувентус
Наполи - Јувентус - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2023
Пратите нас
Када, ако не сада? То је кључно питање међу навијачима Наполија после убедљиве победе над Јувентусом (5:1) у борби за Скудето, на стадиону „Дијего Армандо Марадона“ у петак увече.
Спалетијев тим је доминирао против непрепознатљиве „Старе даме“, а кикс Милана дан касније у Лећеу (2:2) омогућио је Наполитанцима великих девет бодова предности на врху Серије А.
Историјска победа сврстава их у главне кандидате за титулу на половини сезоне. Наполи је дао пет голова у великом дербију и тако крунисао сјајну серију од осам утакмица у низу у којима није примио гол. Јуве је до потопа на југу Италије примио само седам голова...
Све те бројке сведоче о форми Наполитанаца и важности тријумфа над Јувентусом. Са психолошке стране, ово би лако могао да буде кључни детаљ у сезони за навијаче и клуб који сањају први Скудето подно Везува после више од 30 година.
Наполи је последњи пут био шампион 1990. под вођством Дијега Марадоне, а пре тога се радовао Скудету и 1987. Занимљиво је да су последњи пут дали пет голова Јувентусу баш са Марадоном у тиму у Суперкупу 1990. године када је било такође 5:1.
Колико је велико славље било тада, сведочи и легенда да је сутрадан после прославе на највећем гробљу у граду освануо транспарент са натписом: „Немате појма шта сте пропустили“.
Титула би коначно унела и мало живости и у нeсклад који влада у италијанском фудбалу.
Као што је држава подељена на богати север и сиромашни југ, тако се та ситуација идентично пресликала и на најпопуларнију игру. Тако имамо податак да је Скудето у протекле 32 године најчешће стизао до Рима, али никако јужније.
Наполи је власник једина два Скудета у сиромашном делу земље, док их је чак 108 завршило у рукама клубова са севера Италије. Средња Италија има осам титула.
© AFP 2023 / ALBERTO PIZZOLIНаполи - Јувентус
Наполи - Јувентус - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2023
У сваком случају, Лучано Спалети коначно има моћан тим који је показао сав квалитет у тријумфу над Јувентусом. Посебно су блистали нападачи, Нигеријац Виктор Осимен и чудесни Грузин Хвича Кварацхелија који су били незаустављиви.
Нигеријац је постигао два гола и асистирао новој звезди европског фудбала, док му се Грузин реванширао са две асистенције. Обојица су против најбоље одбране у лиги показали пуни потенцијал и оголили све недостатке Јувентуса у једној утакмици.
Ако Наполитанци овако наставе, тешко ће им ико моћи на црту до краја сезоне, па ће југ Италије поново горети као у време Дијега Марадоне.
► Погледајте нову епизоду емисије Миљанов корнер.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала