- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Организатор турнира у Сарајеву огласио се о нападу на децу и родитеље из Београда

CC0 / Pixabay / полицијa
полицијa - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2023
Пратите нас
О инциденту који се у суботу догодио у оквиру турнира „Шампион Јуниор Куп“ у Сарајеву, када је родитељ од једног учесника из Београда избоден ножем, а учесници из Сплита скандирали „убиј Србина“, огласио се организатор саопштењем у којем стоји да су „поносни на организацију великог турнира“ и да „осуђују изгреде неодговорних појединаца“.
У веома опширном саопштењу организатора се најпре износе похвале за организацију турнира, па осуде неодговорних поступака појединаца, уз констатацију да је „случај политизован“, што такође осуђују, пренео је Танјуг.
Они кажу да жале и да су разочарани што су ове године у јавности у први план истакнути неодговорни поступци групе хулигана и појединаца уместо дружења и лепе спортске приче која је, како тврде, послата из Сарајева и Босне и Херцеговине.
Кажу и да нису хтели да се оглашавају током трајања турнира, али да сада имају обавезу према јавности да појасне дешавања.
Наводе да су у питању два одвојена догађаја - скандирање групе учесника из Сплита „убиј Србина“ и напада на представнике ФК „Звездара“ из Београда.
„Као организатор овим осуђујемо такве врсте скандирања којима ни на који начин није место на спортским или било којим догађајима и желимо да верујемо да су ти дечаци научили лекцију те да сличне испаде неће понављати у будућности“, наводе организатори.
Похваљују, кажу, експресну реакцију тренера и особља екипе из Сплита које је брзо зауставило таква скандирања те са речима осуде утицало на полазнике своје школе фудбала.
„Управо из тог разлога не желимо истицати о којој се школи фудбала ради, јер смо из Сплита имали неколико различитих клубова, а брза и професионална реакција тренера је разлог због чега не желимо етикетирати комплетан клуб“, навели су.
За догађај у коме су физички нападнути поједини родитељи и представници ФК „Звездара“ из Београда од неколико хулигана који су упали у хотел, казали су да изражавају посебне осуде, али и захвалност МУП-у Кантона Сарајево на брзој и професионалној реакцији.
Додају да је према сазнањима до којих су дошли, одређена група хулигана покушала да отуђи заставу ФК „Звездара“ која је била истакнута у дворани где су наступали дечаци из поменуте школе фудбала, која је, како кажу, била лако уочљива великом броју учесника али и осталих гледалаца у дворани.
„Наиме, застава ФК „Звездара“ их је због сличног назива клуба, боја али и ћириличног писма очито подсетила на заставе београдског клуба са Маракане. Наравно, то ни у ком случају није нити оправдање нити разлог за било какав хулигански екцес, поготово не на дечијем турниру. Када је група хулигана покушала отуђити наведену заставу, група родитеља је храбро стала у њену одбрану не дозволивши хулиганима да исту однесу након чега је дошло до међусобног кошкања и напада на родитеље деце из ФК „Звездара“, навели су.
Они демантују да је дошло до употребе сузавца како је наведено у одређеним медијима, већ је, кажу, приликом међусобног нагуравања, један од родитеља у самоодбрани употребио бибер спреј за самоодбрану.
Наводе и да, како кажу, осуђују „политизовање комплетног случаја“, наводи, између осталог, организатор, пренео је Танјуг.
Слављење Олује у Сплиту - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2023
РЕГИОН
Кад неко одраста на злослутној пароли „Убиј Србина“ – последице су све језивије
полиција - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2023
РЕГИОН
Још шест особа ухапшено због напада на Србе у Сарајеву
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала