- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Откривено непознато краљевство: Ласери снимили 400 градова старих хиљаде година /видео, фото/

CC0 / Pixabay / Древни град Маја у Мексику
Древни град Маја у Мексику - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2023
Пратите нас
Више од 1.000 насеља древних Маја откривено је у Гватемали уз помоћ ласерског скенирања из ваздуха. Та насеља била су међусобно повезана, наликовала су краљевству и чинила су више од 400 градова којима се могу одредити границе, а стара су између 2.200 и 3.000 година.
Међу насељима која су била скривена хиљадама година, откривене су куће, спортски терени, верски, церемонијални и друштвени центри, као и широка мрежа насипа и канала који су из повезивали.
„Многа од ових насеља показују политички, друштвену и географску повезаност са другим насељима у непосредној близини, што је резултирало консолидацијом у најмање 417 древних градова и села са препознатљивим границама локалитета”, навели су научници у свом раду, објављеном у часопису „Кембриџ јуниверзити прес“.
Повезаност насеља сугерише да су она била део државе која је наликовала на краљевство, будући да су у већини њих пронађени докази о заједничкој идеологији.
Скривено краљевство откривено је захваљујући ласерском скенирању названом ЛИДАР (Light Detection and Ranging), једном од најмодернијих технологија, познатом и као оптички или ласерски радар.
„Налази откривају да је за изградњу оваквих објеката било потребно познавање многих вештина: производња креча и малтера, знање архитектуре, а претпоставља се и да су насеља имала правне и верске званичнике“, наводи се у научном раду.
Научници додају да је за изградњу грађевина древне цивилизације Маја које су откривене, као што су велике платформе, палате, бране, пирамиде, насипе и путеве на њима, било потребно организовати на хиљаде радника и стручњака.
Постоје и докази о паметним системима за одводњавање и сакупљање воде, који омогућавају лакше кретање воде између насеља у временима суше или поплава - нешто за шта се зна да су људи Маја били стручњаци, преноси Сајенс алерт.
Систем за ваздушно скенирање заснован на светлости помаже научницима да могу лако да „завире" испод шумских крошњи и других врста вегетације, и да дођу до чврстих подземних структура. ЛИДАР, технологија која је открила и ово скривено мајанско краљевство, користи се интензивно и за откривање камбоџанских градова и амазонских села.
Поглед на уралску тајгу с врха планине Пољудов камен у Пермском крају - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2023
ДРУШТВО
На све стране – Чуди: Какве је тајне оставио најдревнији народ Русије
Пантеон у Риму - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2023
ЖИВОТ
Решена хиљадугодишња мистерија Старог Рима: Древно чудо промениће модерну технологију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала