Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Пет година од убиства Оливера Ивановића

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICОливер Ивановић
Оливер Ивановић - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2023
Пратите нас
У Храму Светог Саве јутрос је одржан помен поводом пет година од убиства Оливера Ивановића, лидера Грађанске иницијативе "Србија, демократија и правда", којем су присуствовали и председник Србије Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић.
Најпре су свештеници у Храму одржали помен, а затим су ужи чланови Ивановићеве породице, заједно са Вучићем и Брнабић, паљењем свећа одали почаст и тиме обележили пет година од његовог убиства у Косовској Митровици.
Помену су поред удовице Милене Ивановић, Оливеровог сина, пријатеља и бројне родбине, присуствовали и директор канцеларије за КиМ Петар Петковић и в.д директора Поште Србије Зоран Ђорђевић.
Оливер Ивановић убијен је са шест хитаца у леђа ујутру 16. јануара 2018. године испред седишта његове странке у Косовској Митровици.
Сахрањен је 18. јануара године, у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.
Београд је више пута саопштио да Приштина није желела да одговара на упите државних органа Србије у вези са истрагом и доказима.
Суђење пред основним судом у Приштини и даље траје.
Ивановић је од јануара 2014. године са још четворицом Срба био притворен у затвору у Косовској Митровици, а оптужница га је теретила за наводни ратни злочин над цивилима на КиМ 1999. године.
Ивановић је у августу 2015. године започео штрајк глађу због одбијања да га пусте да се брани са слободе, а затим је због нарушеног здравља пребачен у болницу у Косовској Митровици.
На девет година затвора је осуђен 21. јануара 2016. године. Та пресуда је потом укинута, а 2017. године почело је поновљено суђење у том поступку.

Вучић: Србија неће одустати од захтева да прави злочинци буду приведени правди

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да Србија није заборавила и неће одустати од захтева да се прави злочинци за смрт Оливера Ивановића приведу правди.
То је објављено на друштвеним мрежама уз фотографију на којој се види како председник присуствује помену поводом пете годишњице убиства лидера Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" Оливера Ивановића у Храму Светог Саве.
"Већ пет година нема ни истине ни правде у случају овог гнусног и нељудског чина. Србија није заборавила и неће одустати од захтева да се прави злочинци приведу правди. Почивај у миру", написао је Вучић.
Полиција Косова - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2022
СРБИЈА
Ухапшена још једна особа осумњичена у случају убиства Оливера Ивановића
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала