Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Петковић: Израда нацрта ЗСО је искључива надлежност Управљачког тима

© Sputnik / Лола ЂорђевићДиректор Канцеларије за КиМ Петар Петковић
Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2023
Пратите нас
Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је да је израда Нацрта статута ЗСО искључива надлежност Управљачког тима за успостављање ЗСО, што је прецизно прописано бриселским споразумима тако да не постоји нити један једини правни основ, нити разлог да овај посао врши било каква невладина организација, или било који други субјект.
Он је тако реаговао на изјаву сталног представника Фондације Фридрих Еберт Штифтунг у Приштини Рене Шлеа да је завршена израда статута Заједнице српских општина и да ц́е током ове недеље одлучити када ће бити одржана јавна презентација нацрта о ЗСО.
Петковић је рекао да је то недвосмислено јасно из члана Б тачке 2 Споразума под називом "Делокруг и мандат управљачког тима за успостављање ЗСО" из 2013. године који каже да је израда нацрта Статута ЗСО искључива надлежност Управљачког тима, наводи се у саопштењу Канцеларије.
"То је потврђено и чланом 21. Општих принципа из 2015. године који наводи да ће 'Статут ЗСО саставити Управљачки тим и представиће га дијалогу на високом нивоу у року од четири месеца…' ", рекао је Петковић.
Према његовим речима, покушај да било која невладина организација на себе преузме надлежност израде Нацрта Статута ЗСО представља директно обесмишљавање дијалога и кршење споразума који су дефинисали ово питање.
"Јасно је да је овде реч о још једном покушају да се ЗСО представи као својеврсна невладина организација, са драстично мањим надлежностима у односу на договорене у оквиру споразума - где је прецизирано да ће ЗСО имати извршна овлашћења на заштити колективних права Срба на Косову и Метохији", рекао је Петковић.
Он је прецизирао да нико из Управљачког тима није затражио услуге организације "Фридрих Еберт" за израду Нацрта Статута ЗСО, јер је тај посао поверен искључиво Управљачком тиму, што је потврдио и извештај Европске уније из априла 2018. године.
"У складу са повереним мандатом, Управљачки тим је завршио израду Нацрта Статута пре скоро 5 година, тачније августа 2018. и о томе службено обавестио ЕУ. Подсећам да до дана данашњег, ЕУ није испунила своју обавезу и сазвала дијалог на високом нивоу на којем би Управљачки тим представио Нацрт Статута", рекао је он.
Како је рекао ту није реч само о ниподаштавању договора постигнутих у Бриселу 2013. и 2015. године, на делу је и антидемократски покушај да о угроженим правима Срба одлучују они који немају никаквог додира са њиховим реалним животима на Косову и Метохији и који не представљају српски народ у покрајини.
"На послетку, а не мање важна је и чињеница да је пре само четири месеца ова организација демантовала тадашње информације да ради на изради Нацрта статута ЗСО, иако је на то јавно указано. То што данас сами себе демантују, довољно говори о њиховим правим намерама", рекао је Петковић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала